Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

ProGuard Europe

Téged lehallgatnak!
…Miért vagy biztos abban, hogy nem?…

 

Az elmúlt időszakban egyre többet lehetett olvasni a lehallgatási botrányokról az elektronikus és az írott sajtóban egyaránt. Ettől volt hangos a világpolitika. Az „állami” lehallgatások megléte nem lehet kérdéses számunkra, de mi van a gazdasági és ipari kémkedéssel?


Ne higgyük azt, hogy az ipari kémkedés csak a filmekben létezik! Amíg régen például 1,5 M € összegbe került egy technikailag elég bonyolult, szoba méretű lehallgatórendszer, addig napjainkban 35 €-ért bárki vásárolhat ilyen szoftvereket (Nyilván a törvény tiltja az ilyen eszközök, szoftverek birtoklását, de az ipari kémkedést is. Ettől függetlenül az is létezik).

■ Nézzük csak miből állhat az információ- gyűjtés, amely a cégünk fontos és érzékeny információt célozza? Az ipari kémkedés során fontos információkat szerezhetnek meg tőlünk a telefonkommunikációnk során a vonalas és mobil telefonokról, a számítógépeink szoftveres megfigyeléséről, a tárgyalónkban zajló megbeszélésekről, az irodánkba érkező tárgyalópartnereink vizuális megfigyeléséből, a gondatlan iratkezelésből, a felhőszolgáltatás teljes hozzáférési jogosultságával rendelkező munkatársunk hanyag hozzáférési azonosítókezelése révén a komplett adatbázisról… és folytathatjuk a sort még oldalakon keresztül.
 


Legalább ennyire veszélyes az is, amikor mi magunk követünk el vétlen információközlést. Vagy nem vesszük figyelembe, hogy a világ változik, ipari kémkedés létezik és mi ugyanolyan célpontok lehetünk, mint bárki más.
3 vállalatból legalább egy már elszenvedte ezt. Csak Németországban a vétlen információközlés évi 50 billió € veszteséget jelent a gazdasági szereplők részére.

■ Néhány tény az információink biztonságáról:

  • Az irodánk ajtaját zárva tartjuk!
  • Az irodánkat felszerelték riasztóval!
  • Rendelkezünk beléptetőrendszerrel!
  • A fontos iratok részére van páncélszekrényünk!
  • A postáinkat borítékban, külön futárral küldjük!
  • A számítógépeink rendelkeznek biztonsági szoftverekkel!
  • Az informatikai rendszerünket tűzfal védi!
  • De azt az eszközünket nem védjük semmivel, ami az egész napunkat végigkíséri, mindenhol ott van, mindent lát és hall!
     

Az okostelefonnal, táblagéppel navigálunk a megbeszélés helyszínére, ezzel az eszközzel tartjuk nyilván a megbeszélések egész sorozatát, ezzel az eszközzel küldünk számunkra érzékeny információkat SMS-ben és e-mailben egyaránt, valamint egy-egy telefonbeszélgetés során akaratlanul is elejtünk egy-két olyan érzékeny információt, ami nem kellene, hogy a konkurencia tudomására jusson.
 


■ Biztos vagy benne, hogy Te sosem adsz ki értékes információkat telefonon, SMS-ben, vagy e-mailben? Biztos vagy benne, hogy Te nem lehetsz célpont vagy áldozat? Vagy Neked mindegy, mert ez csak másokkal történhet meg?
Csak egy példa: Ki az, aki tudja, és el szokta olvasni az okostelefonjára letöltött, vagy azon már meglévő alkalmazások alkalmazásengedélyeinek részleteit? Nem egy „biztonságosnak” minősített alkalmazás részére van engedélyezve a jóváhagyás nélküli hanghívás, vagy például a képen látható fotó és videó készítése mely szerint idézem: „Lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy a fényképezőgéppel fotókat és videókat készítsen. Az engedéllyel rendelkező alkalmazás bármikor, az Ön jóváhagyása nélkül használhatja a fényképezőgépet.”

■ Az „elszabadult” eszközeink olyan bizalmas információkat közölhetnek a megbeszéléseinkről, amik a vállalatunk jövőjét is veszélyeztetik.

Napjainkban úgy, ahogy az ellenérdekű felek részére a lehallgatási, megfigyelési eszközök kezelése és hozzáférhetősége egysze­rűsödött (lásd: számos rejtettkamerás-felvétel, lehallgatás, beszélgetések titkos rögzítése, telefonból kikerült fényképek, stb.), ugyan­úgy könnyen kezelhető és árban mindenki számára elérhető megelőző védelmi eszközök kerültek piacra az információink, titkaink védelmére. Ide sorolhatjuk a lehallgatások ellen védett telefonkészülékeket (vonalas és mobiltelefonok egyaránt), az elektronikai eszközeink távoli vezérlése, adatmásolása, aktiválása ellen védelmet biztosító frekvenciablokkoló tasakok (mobil, navigációs eszköz, táblagép, laptop méretekben), vagy a biometrikus azonosítással védett felhő alapú tárhely és levelezőrendszer.

■ Tévhit az, hogy egy eszközzel, vagy egy-egy jó megoldással megelőzhetjük a konkurens vállalat aktív érdeklődését a titkaink iránt. Az információvédelmet komplex módon kell értelmezni és végrehajtani. Nem lehet elégséges védelem az irodájának lehallgatóeszközök miatti átvizsgálása, ha kényes információkat oszt meg a telefonján keresztül, vagy mindenre a legmodernebb védelmet alkalmazza, de az okostelefonját védtelenül hagyja.

Egy másik tipikus példa: Bármilyen védelmi elemeket alkalmazhat egy cégvezető, ha a takarítónő munkájának az ellenőrzését a kis költségvetés és a saját kényelme érdekében az íróasztala mögé helyezett kamerával szeretné megoldani, amely egyszerre látja az irodaajtót és az íróasztalt is. Ezt követően a kameraképeket az otthoni elérés miatt az Interneten hozzáférhetővé teszi. Lehetőség szerint a kamera gyári felhasználónevével és jelszavával. Ez a módszer a takarítónő megfigyelésére jó lehet, de ezután már bárki online láthatja, hallgathatja, olvashatja azt, ami az irodában történik. Ez a történet jól szemlélteti, hogy csupán egy eszköz, vagy egy intézkedés nem jelenthet teljes megoldást. De ugyanakkor egy rossz döntés minden védelmi rendszert boríthat.

■ Nem tudhatjuk, hogy az általunk használt elektronikai eszközöket (Mobil telefon, GPS eszköz, táblagépek, laptopok) megpreparálták, vagy távolról áttörve a védelmi rendszerünket lehallgatószoftvereket telepítettek-e rá. A fentebb már említett frekvenciablokkoló tasak megoldást jelenthet erre. Egy vállalati megbeszélés során az azon résztvevő, egyenérdekű felek kikapcsoltnak hitt telefonjaikat a tasakokba helyezve megelőzhetik a telefonok, táblagépek távoli aktiválását és a megbeszélésről információk továbbítását. Ezek az egyedi tasakok különleges anyaguknak köszönhetően sem befelé, sem kifelé nem engednek át rádiójeleket. Így nem csak a GSM-jelet blokkolja, de semmiféle adatkapcsolatra nem lesz képes a benne lévő eszköz.
 


■ A biztonsági tasak másik felhasználási lehetősége a rendvédelmi szervek által lefoglalt elektronikai eszközök védelme. A bűn­jelként lefoglalt eszközök a bűn­jel­kamrában a polcon védtelenek egy távoli hozzáférés, és adattörlés ellen, ami adott esetben az egész bizonyítási eljárást meghiúsíthatja. Rengeteg olyan alkalmazás létezik már, ami lehetővé teszi bármilyen csatornán keresztül az eszköz teljes törlését, módosítását. A biztonsági tasak ez esetben is megakadályozza a távoli hozzáféréseket.
Ügyfeleink jelentős része munkaidőn kívüli időszakokban is az X-Bag tasakokban tárolja azokat a laptopokat és táblagépeket, amiket eddig csak a vezeték nélküli hálózaton standby állapotban tartottak.

X-Bag a folyamatos fejlesztésnek, a felhasználói igények figyelembevételének, a magas teljesítményének és megjelenésének köszön­hetően messze megelőzi versenytársait.

Diszkrét és hatékony védelem!

■ Magyarországi kizárólagos forgalmazását a ProGuard Europe Kft. látja el. További részleteket az újonnan nyílt web áruházunkban a www.proguard-shop.hu oldalon, vagy a hamarosan megújuló weboldalunkon, a www.proguard-europe.com oldalon olvashatnak az érdeklődők. Viszonteladók jelentkezését az info@proguard-europe.com e‑mail címre várjuk.

 

 

Balogh Imre
ProGuard Europe Kft.
ügyvezető igazgató

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet