Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Szaktanulmány

Bankok és pénzintézetek biztonságának kialakítása – 2. rész

 

A technológia napról napra gyorsabban fejlődik. A bűnözők a pénzintézetek minden újabb lépését követően – például egyre több ATM és a mobil bankolást lehetővé tevő önkiszolgáló terminál létesítése – újabb módszereket találnak ki a biztonsági intézkedések kijátszására. Az előző cikkünkben a bank és pénzintézetek videotechnikával növelhető biztonsága témakörét jártuk körbe, a mostani lapszámban pedig részletesen igyekszünk átnézni egy-egy részterület (pl.: ATM-ek, készpénzfeldolgozók, stb.) biztonsági követelményeit és az ott alkalmazható megoldásokat.


ATM-megoldások

A gyakran nyitott, nem védett helyeken elhelyezett ATM-ek egyedi biztonsági kihívást jelentenek. Fennáll a vandalizmus, támadások, rablások és csalások mindennapos veszélye. A hálózati videó előnye nem csak az, hogy magas minőségű megfigyelést biztosít, hanem egyszerű, költséghatékony lehetőséget nyújt az ügyfélkiszolgálás javítására és a folyamatok egyszerűsítésére. (1. ábra)
 


Megoldások székházakhoz

A banki és közvetítői tevékenységeket támogató kritikus háttérirodai műveletek kockázata és biztonsága mindig problémát jelent a banképületekben. Nem is említve a cégvezetők, munkatársak és látogatók biztonságos és jól működő környezetének kialakítását az épületben. Fontos, hogy a telepített rendszer a megfigyelés megfelelő szintjét kínálja a kerítéstől a belépés ellenőrzéséig a főbejáratnál, a mindenkori igényekhez igazodva. (2. ábra)
 


Megoldások adat-központokhoz

Lehet, hogy az adatközpontok nem kezelnek készpénzt vagy ügyfeleket, de tartalmuk való­színűleg többet ér, mint súlyuk aranyban. A teljes szervezet idegközpontjaiként szolgáló rendszerek megbízható, folyamatos megfigyelést igényelnek. A hálózati videomegoldások segítenek a megszakításmentes adatkezelés biztosításában, például a belépések szigorú ellenőrzésével, valamint teljes körű külső és belső megfigyeléssel. (3. ábra)


Megoldások készpénzfel-dolgozókhoz

A készpénzfeldolgozók a tolvajoknak és az alkalmazottaknak egyaránt vonzó célpontot jelentenek. A különböző hálózati videomegoldások a potenciális elkövetők számára gyakorlatilag lehetetlenné teszik a megfigyelés megkerülését. A beépített riasztások és a – kint és bent rögzített – kristálytiszta képek segítenek abban, hogy semmilyen gyanús esemény ne kerülhesse el a figyelmünket. (4. ábra)
 

 

 

Írta: Bata Miklós
– Aspectis Kft. ügyvezetője
Forrás: Axis Communications AB.

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet