Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Szaktanulmány

A drónok rendészeti alkalmazása


Napjainkban a drónok egyre népszerűbbek, és ez különösen igaz az urbánus környezetre. A kínai SZ DJI Technology Co. Ltd. cég nevéhez kötődik a tömeggyártásuk, amely 2006-ban kezdődött a quadrokopterekkel. A kezdeti magas árak ellenére a shenzheni székhelyű cég drónjai, úgymint a Phantom és az Inspire nagyon keresettek lettek, és az eladási adatok mára már elérték az évi 400 ezres darabszámot. Mi az előnye a quadrokoptereknek a klasszikus, rádióval irányított modellgépekhez képest? Kétségkívül az, hogy viszonylag kis területről – ami kevesebb, mint 2 négyzetméter – már képesek felszállni.

E tulajdonság a zsúfolt városi környezeti alkalmazást segíti, ahol az ütközés potenciális veszélye leginkább fennáll. A nagyvárosok felhőkarcolói, hídjai felett egyedülálló képeket készíthetnek a lelkes drónröptető felhasználók, de sajnos egyre gyakoribb a drónbaleset is, mert a tapasztalatlan drónpilóta különböző nehézségekkel kerül szembe.

Ilyen lehet az erős szél a toronyépületek sarkánál, a rádióantennák interferenciája, és a korlátozott láthatóság, azaz nehezen tudja a kezelő folyamatosan látótávolságon belül tartani az eszközt. Két példa a számos drónbaleset közül:

Taiwanon, Tajpejben egy 28 éves drónhasználót állított elő a Xiny rendőrség, mert a „Tajpej 101” nevű, 509,2 m magas, 101 emeletes felhőkarcolónak ütközött a férfi által irányított eszköz. Személyi sérülés nem történt, csak kisebb anyagi kár keletkezett, mert a becsapódás helyén az üveg megrongálódott.

A közelmúltban hazánkban is történt egy drónbaleset. Egy 23 éves szingapúri drónhasználó Budapest XI. kerületében a Duna fölött készített képeket az eszközzel, miközben megszakadt az összeköttetés az operátor és a drón között. Ennek következtében az irányíthatatlan drón a Szabadság-hídon egy autóra zuhant és betörte annak szélvédőjét. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de ez az eset is mutatja, hogy milyen időszerű a drónok megfelelő hazai szabályozása.

Világos, átlátható normák kellenek, de a túl szigorú szabályzás sem célravezető, mert arra is szükség van, hogy megteremtsük a biztonságos működtetés feltételeit a hobbidrónozók számára. Várhatóan 2017. július 1-ején lép hatályba az a végrehajtási rendelet, ami az egyes légi közlekedéssel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szól. A rendelettervezet tartalmazza egy ún. „VII. osztályú repülőtér”-kategória bevezetését, amelynek célja, hogy a pilóta nélküli légi járművekkel lehessen egy elhatárolt területen légi közlekedési tevékenységet végezni. („VII. osztály: olyan polgári célú, nem nyilvános repülőtér, amelyről kizárólag pilóta nélküli légijárművel végzett légi közlekedési tevékenység végezhető.”) E repülőtér üzemeltetéséhez a hosszas hatósági eljárás lefolytatása helyett bejelentési kötelezettséget írnának elő, amely az üzemeltetéshez kapcsolódó alapvető információt tartalmazza. E lehetőség oktatási, kísérleti, kutatás-fejlesztési vagy akár gyakorlási célt szolgálna egy biztonságos, elkülönített területen. A reptértípus megteremtése további lehetőséget teremthet a hagyományos értelemben vett repülőmodellezésre.
 Hangang Drón Park Szöulban
 

Hazánkban egyébként összesen 122 repülőtér működik, többségük irányítás nélküli kis reptér. Ezeken a kis reptereken szintén engedélyeznék a hobbidrón-tevékenységet. Számos külföldi példa is van már arra, hogy miként teremtik meg a biztonságos működtetés feltételeit. Dél-Korea fővárosában Szöulban például már drónos parkot is létrehoztak, a Gwangnaru Hangang Parkon belül kijelöltek egy részt a drónhasználók számára. Nagyon népszerű a tavaly nyáron megnyitott Hangang Drón Park, ahol drónröptető ügyességi versenyeket is rendeznek. A versenyekre életkorra tekintet nélkül bárki nevezhet és egy akadálypályát kell időre teljesítenie. A parkban az emberek egyelőre a saját drónjukat röptetik, egy előre lefoglalt időpontban, de a jövőben tervezik drónkölcsönző és újabb drónos parkok megnyitását is.

Nem csak a drónütközések veszélyesek a városi környezetben, hanem a terroristák vagy más bűnelkövetők is felhasználhatják bűncselekmények elkövetési eszközeként. A városok illetve az épületek nincsenek megfelelően felkészülve a drónok robbanásszerű, tömeges elterjedésére. Az Európai Légügyi Hatóság (EASA) dolgozik egy összehangolt szabályozáson és egységes definíciókra törekszik pl. a repüléstilalmi zónák meghatározásában és a korlátozásokat illetően, azonban nagyon sok épület – melyek között kritikus infrastruktúrához kapcsolódó épületek is vannak – még mindig védtelen.


Milyen dróndetektáló megoldások léteznek?

Védelem kizárólag csak detektálással lehetséges, erre különböző radarok alkalmasak. Egyik sem 100%-os, ezért összetett megoldásra van szükség. A jelenleg elérhető egyik legjobb megoldás drónok városi környezetben történő detektálására az amerikai Spotter RF radarrendszere. Kicsi szenzorokat helyeznek el a védendő épületen (tetőn, sarkokon) és 5-féle különböző hatótávolságú radar képes detektálni az épület közelébe kerülő drónokat 130 métertől egészen 1,3 km távolságig terjedően.
A radarszoftverek riasztójelzést küldenek az operátornak, aki látja egy távolról irányítható forgókamera segítségével a felbukkanó behatoló drónt, mert a rendszer automatikusan lokalizálja és megjeleníti a monitoron a fő fizikai paramétereivel együtt (ezek a röppálya, a magasság és a sebesség). A riasztójelzés megkönnyíti az adekvát reagálást a biztonsági protokollnak megfelelően.


Frekvenciazavaráson alapuló elhárítás

A frekvenciazavaráson alapuló elhárítórendszerek nem újkeletűek, a franciák például Afganisztánban használták a katonai utánpótlást szállító teherautókra telepítve, annak érdekében, hogy az útvonalat biztosítsák, mert a bizonyos gyanús frekvenciákat blokkoló berendezések bombák kiiktatására alkalmasak.

Az Atos IT-konszern Drone Schield rendszere megzavarja a légi járművek és az irányítórendszerek, navigációs műholdak közötti kommunikációt, úgy, hogy egyes frekvenciákat blokkolni tudnak. A legnehezebb feladat az, hogy konkrétan az adott frekvenciára tudják ráállítani az eszközt. Két okból kifolyólag nem szerencsés az összes frekvenciát blokkolni, egyrészt ezzel a saját kommunikációt is megakadályozzák, másrészt hátránya, hogy rendkívül energiaigényes. A Drone Schield ahogy neve is mutatja, „pajzsként” működik, két zónát képez a védendő objektum körül. Ha egy drón berepül az első zónába, akkor megszakad a kapcsolata az irányítóval, ilyenkor a legtöbb kereskedelmi célú, vagy hobbidrón visszarepül gazdájához, a „home pointra”, kivéve ha egy előre programozott útvonalon közlekedik egy GNSS vevőegység segítségével. Ha a drón továbbrepül a második zónába, akkor már minden jelet blokkolnak, így a drón vagy leszáll vagy lezuhan. A Drone Schield célkitűzése a lezuhanás megakadályozása a személyi- és anyagi károk elkerülése végett. Sajnos egyes drónok esetén  frekvenciaugrásokat alkalmaznak a gyártók és ezáltal próbálják kijátszani az elhárító rendszereket. Az optikai és akusztikai szenzorok is javítják az uav-felderítés hatékonyságát. A rotorhang alapján azonosítást végző akusztikai szenzorok a nagyvárosokban az alapzaj miatt csak kiegészítői lehetnek a védelemnek, mert túl érzékenyek, sok téves riasztást generálhatnak.


Dedrone-technológia 

A német Dedrone cég születését egy 2013. szeptember 15-én történt eseménytől datálja. Ezen a napon Angela Merkel szövetségi kancellár egy választási kampánygyűlésen vett részt Drezdában, ahol több magas rangú CDU-politikussal együtt egy színpadon felállított asztalnál foglalt helyet.  Alighogy megnyitották az eseményt, egy drón hirtelen a pulpitus felé repült, 2 méterre megközelítette a kancellárt, majd végül a színpadnak csapódott. Az esetet egy tréfával elütötték és zavartalanul folytatódott a gyűlés, azonban a cégalapító ötlete megszületett, arról, hogy szükséges lenne egy olyan technológia kifejlesztése, amely a civil drónok ellen véd, hisz ha ezt a drónt fegyverrel szerelték volna fel, az súlyos következményekkel járhatott volna. Az incidensért később a „Kalózpárt” vállalta a felelősséget, ugyanis így akarták demonstrálni, hogy megfigyelés alatt tartják Merkel minden politikai lépését. A Deutsche Telekom konszernhez tartozó 2014-es alapítású Dedrone cég terméke a Dedrone-szoftver, ami egy hatékony, valós idejű, többszenzoros védelem a létesítmények és a légtér védelmére. A cég két saját objektumát is ezzel a szoftverrel védi, de a termék széles körű referenciával rendelkezik, pl. alkalmazzák Katarban a királyi család védelmére vagy az amerikai elnökválasztási kampány során Hillary Clinton és Donald Trump nyilvános vitáinak helyet adó épületet is ezzel biztosították. A védett épületen természetesen IP-kamerákat helyeznek el, valamint radart, jammert (jelzavarót) és különféle szenzorokat. Az ötszörös szenzoros védelem detektálja és azonosítja a behatoló drónt. Előzőleg ún. „fekete és fehér listás” drónokat táplálnak be a rendszerbe, tehát ha ellenséges drónt észlelnek, azonnal kezdődhet az elhárítás.

2017. január 17–20. között rendezték meg 47. alkalommal az éves világgazdasági fórumot a svájci Davos-ban. A Dedrone a konferencia védelmét is ellátta, ezzel mintegy a gyakorlatban demonstrálták a rendszerük hatékonyságát. Előzetesen felvették a kapcsolatot a konferenciának helyet adó Graubünden kanton rendőrségével és megszervezték a védelmet. A Dedrone cég legújabb terméke a DroneTracker 2.5 egy – az előzőeknél még megbízhatóbb – detektálást és azonosítást ígér a behatoló drónok elleni védelemben.

A piacvezető Dedrone eredetileg németországi, kasseli székhelyű cég tavaly tette át székhelyét Kaliforniába, San Francisco-ba, PR-és marketing-megfontolásból.


Egyéb elhárító módszerek

Míg Hollandiában a rendőrség „középkori módszerrel”, sasok betanításával történő drónelhárítással próbálkozik, addig Kínában lézeres elhárítást tesztelnek. Japánban bevált a hálóval felszerelt drónelfogó drónegység. A francia székhelyű Airbus Defence and Space radarból+infrakamerából álló rendszert fejlesztett ki a létesítmények elleni dróntámadások elhárítására. Oroszország új mikrohullámú ágyúja 360 fokos repüléstilalmi övezetet hoz létre maga körül kb. 10 km-es körzetben, és kisüti bármely repülőgép, drón vagy irányított rakéta elektronikáját.


Néhány példa a drónok rendészeti alkalmazására

A pilóta nélküli légi járművek rendészeti alkalmazására jó példa Angliában a west-midlands-i rendőrségnek egy kísérleti pilotja, melynek keretében uav-k segítségével monitorozták a sportrendezvények résztvevőit, elsősorban a futballmérkőzések közönségét és így preventív módon tudtak fellépni a játékkal összefüggésben előforduló esetleges erőszakos cselekmények vonatkozásában. A pilot értékelése szerint egyértelműen jól vizsgáztak a drónok a „huligán” tömegek kezelésében. Különösen hatékony volt a Birmingham City és Aston Villa csapatok nem éppen barátságos szurkolótáborainak megfékezésében. Az Egyesült Királyságban sem megy azonban minden zökkenőmentesen, míg a West Mindlands Police Department részére hivatalos engedély lett kiállítva a drónok alkalmazására, addig a Brit Polgári Légügyi Hatóság szabályozása tiltja, hogy közvetlenül a stadionok felett repüljenek. A rendőrség azonban így is elégedett, mert a stadionokat körülvevő területek fölötti röptetés is megállítja a huliganizmust. A west-midlandi rendőrség részéről Keith Holliday a következőképp nyilatkozott a Birmingham Mailnek: „a dróntechnológia fantasztikus és kézzel fogható haszna van a modern rendészetben. Ez volt az első alkalom, hogy drónokat alkalmaztunk egy nagy futballmeccs során és fontos szerepet játszottak a közönség biztonságának garantálásában.”

Ausztráliában képviselői kezdeményezésre a queenslandi rendőrség drónokra cserélte helikoptereit két okból kifolyólag: a drónok üzemeltetése kisebb költséggel jár, másrészt alkalmazásukkal jelentősen csökken a reakcióidő. New South Wales rendőrsége már korábban hasonlóan járt el és mivel a drónok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, újabb 100 tagú drónflotta alkalmazását tervezik a bűnüldöző szerveknél.

A floridai rendőrök 2016 novemberétől kezdődően már kiképzést kapnak a drónok biztonságos kezelésére. A repülésbiztonsági oktatásban 30 éves tapasztalattal rendelkező, 2014-től USI (Unmanned Safety Institute) néven működő intézet vesz részt. Ez az intézmény a pilóta nélküli légi járművek biztonságos üzemeltetését oktatja és kutatja. A floridai rendőrség velük kötött megállapodása biztosítja a rendőrök színvonalas kiképzését. A rendőrök workshopokon is részt vesznek, ahol az erőszakos drónbehatolásokra való megfelelő reagálásra oktatják őket.


A Battle cég Drone Defendere

A Battle nevű amerikai cég 2015. őszén mutatta be a Drone Defender nevű drónelhárító puskáját. Alex Morrow, a Battle műszaki igazgatója szerint könnyen és megbízható módon lehet a drónpuskával semlegesíteni a fenyegetéseket. A fegyver súlya mindössze 10 font, azaz 4,5 kg és a hatótávolsága 400 méter. A Drone Defender rádióhullámokat indít a célpontra: egyrészt blokkolja a drónhoz érkező rádiójeleket, másrészt pedig az eredeti jeleket a saját maga által küldött jelekkel „felülírva” leszállásra tudja kényszeríteni a drónokat. Az eszköz a leggyakrabban használt GPS és ISM frekvenciákon működik, és a gyártó szerint a drónok széles palettája ellen hatékony és különösen hasznos lehet robbanóanyagot szállító ellenséges drón esetén. Az USA-ban a Fehér Ház és kertjének védelme mellett a nagykövetségek, iskolák vagy történelmi helyszínek védelmére is használják.

A drón és az operátor közötti kommunikáció megszűnésekor vagy lezuhan a drón, vagy visszatér a felszállási helyére. Mindenképpen a második eset a szerencsés, mert így az operátort számon tudjuk kérni, a lezuhanó drón pedig balesetet, anyagi kárt okozhat, ill. felrobbanhat, stb. (Általában az optikai szenzorral rendelkező drónok repülnek vissza a kiindulási pontra.)


A Hikvision Anti-Drone Gunja

Már hazánkban is elérhető a kínai Hikvision által gyártott antidrónpuska. A cég képviselői a Riel Elektronikai Kft.-vel közösen  2017. március 24-én Budapesten tartottak egy nagyon látványos, meggyőző bemutatót a megrendelői oldalnak, amely eseményen jómagam is jelen voltam. Az antidrónpuska pillanatok alatt „leszedte” a bevásárlóközpontokban kapható 50 ezer forintos hobbidrónt, és a kis drón azonnal lezuhant a pázsitra. Ezt a műveletet tucatnyi alkalommal megismételték, a bátor önkéntes jelentkezők részvételével, mindig ugyanazon eredménnyel. A hobbidrónban sérülés nem keletkezett. A puska nagyon könnyű, egyszerű a kezelése: a szálkereszt célra irányítása és az elsütőbillentyű lenyomása. Az akkumulátor 10-15 „lövésre” elég, ezután a tartalék-akkumulátort lehet alkalmazni. Az antidrónpuska két tartományban működik, egyrészt a navigációt, (GPS, GONASS 1,5 GHz) másrészt a vezérlést (2,4 GHz) blokkolja.
 Hikvision antidrónpuska


A Hikvision drónjai

A Hikvision drónüzletága még igen friss, 2016-ban indult, ez idő alatt egy 4 és egy 6 rotoros drónt, valamint az antidrón puskát fejlesztették ki.

A drón, mint segédeszköz sok előnnyel rendelkezik, mobil, könnyen automatizálható, költséghatékony, könnyen integrálható meglévő rendszerekbe, nem kell nagy infrastruktúrát kiépíteni a működéséhez. Az agrárinformatikában térképezésre már korábban is használták.
 Hikvision 6-rotoros drónja felszállás előtt


A Hikvision-drónok jellemzői: szénszálas szerkezet, moduláris felépítés, 3-tengelyes mechanikus stabilizáció, jó minőségű kamera. Az emelkedési sebesség: 8 m/s, a vízszintes sebesség 15 m/s, maximum 10 km a kommunikációs távolság. A drónok falcon-modulokkal vannak felszerelve: kamera (2 MP, 4K 20-szoros optikai zoommal), hőkamera, hangszóró (ennek tömegoszlatáskor, tömegek informálásakor lehet jelentősége), teherszállító függelék (pl. csomagszállító cégek alkalmazzák). A hőkamerás modul 384x288 pixel felbontású, valós idejű hőmérsékletmérés és -kijelzés jellemzi. A felhasználó dönti el, hogy a 14-féle színpaletta közül melyiket választja a megjelenítéshez. Képes riasztást küldeni hőmérséklet-ugrásra (melegre vagy hidegre.)

A budapesti bemutatón elhangzott, hogy az „ice fire” kék színű jelzése milyen hasznos volt a gyakorlatban, amikor egy gyárban a dolgozók fagyasztott csirkéket tulajdonítottak el. Próbálták hővédő fóliába, ill. alufóliába csomagolni a csirkét, de 1 perc alatt a fólia is átvette a hideget és így a hőkamerás modul érzékelni tudta a dolózus magatartású dolgozókat.

A hőkamerás modul képes megjeleníteni a maximális hőmérsékleti pontot a képernyőn. Tűzvédelemre is alkalmas lehet, ha beprogramozzák például, hogy a 200 Celsius fok fölötti hőmérsékletet jelezze. A reakcióidő jelentősen lerövidül és így a tűzkárok mértéke kisebb lehet. Kínában már bevett gyakorlat drónok alkalmazása a tűzoltóságnál.

Biztonság – Az AES256 bites titkosítást 1 alkalmazzák, redundáns szenzorokkal felszerelt az eszköz, és memóriakártya is elhelyezhető a drónban. A kommunikáció során frekvenciaugrásokat alkalmaz. A 6-rotoros drón ultrahangos és optikai navigációra is képes az objektumba csapódás elkerülése végett. Autonóm működésű rendszer, ezért járőrözésre alkalmas egy betanított útvonalon.

Felügyelet – A Hikvision drónja 3D modellezésre is képes, emellett könnyen kezelhető, hisz a le- és felszállás egyetlen gomb megnyomásával megtörténik. Nagy előnye a programozható, önálló járőrözés. A Hikvision-drón integrált megoldás, ami azt jelenti, hogy elképzelhető országos vagy helyi szintű rendszerben, amely a következőképpen épül fel: egy drónvezérlő, több mobil vezérlési pont (gépjárműveken) és az összes információt összegyűjtő hálózati központ. Nagy előnye a rendszernek, hogy kétirányú a kommunikáció.

Alkalmazási területei lehetnek még a járőrözésen túl a villamos elosztóhálózat felügyelete, katasztrófavédelem, terrorelhárítás, stadionok és kritikus infrastruktúrák védelme.
 Hikvision 6-rotoros drónja a levegőben, leszállás előtt


A budapesti bemutató alkalmával a 6-rotoros Hikvision-drón 21 méter magasságig repült, és képes volt leolvasni egy parkoló gépkocsi rendszámtábláját 100 méteres távolságból! Nem véletlen, hogy a piacvezető kameragyártó cég jó minőségű kamerával látja el az általa gyártott drónokat.


Konklúzió helyett

A drónok alkalmazása végtelen számú új lehetőséget rejt, például megjelentek show-műsorok látványelemeinek kialakításában is. Az Intel „Shooting Star” drónjai repültek Disney Worldben, de a Super Bowl félidő-show-jában is, ahol előre programozott útvonalon 300 tagú „mini-drónflotta táncolt” a stadion felett, apró LED-fényekből kirakva különböző képeket, vagy éppen az amerikai zászlót és mindezt egyetlen ember egyetlen számítógéppel kontrollálta.

Napjainkban a biztonsági vezetőknek a külső kihívások széles skálájára kell hatékony választ adni, mint például a drónos ipari kémkedés, vagy a büntetés-végrehajtási intézetekbe csempészett tárgyak (fegyver, drog, telefon). Németországban és Angliában ez már egy gyakorlatban élő jelenség, legutóbb Angliában drónos csempészés miatt 5 év letöltendő szabadságvesztést kapott az elkövető. (Egyébként a Dedrone reklámfilmjében is megnevezte a gyártó ezt a veszélytípust.). Az ukrán határon a cigarettacsempészet mindenféle módját kipróbálják a leleményes elkövetők, így a drónos elkövetés is megjelent. A légi forgalom drónos zavarása is komoly veszély lehet, nem beszélve az anyagi veszteségről. Dubaiban a közelmúltban le kellett zárni egy repteret egy drón miatt és a forgalomkiesés közel 2 millió USD kárt eredményezett. 

Tudjuk, hogy 100%-os biztonság nem létezik, de reméljük, hogy a drónelhárító technológiák és a jogszabályi garanciák képesek lesznek lépést tartani a drónok gyors, tömeges elterjedésével. Rendészeti alkalmazásuk azonban az adott ország biztonsági kultúrájától is függ. Amerikában végeztek egy felmérést 2405 fő részvételével arra vonatkozóan, hogy mennyiben zavarja az embereket a drónok alkalmazása. A Reuters/Ipsos kutatásából az derült ki, hogy a válaszadók széleskörűen támogatják a drónok rendészeti alkalmazását, 68%-uk támogatja rendőrségi drónok bevetését bűnügyek megoldásában és 62%-uk bűnmegelőzési célból is használna rendőrségi drónokat. Magyarországon vajon milyen eredmény születne?


Források:

https://techcrunch.com/2017/02/05/intel-powered-the-drones-during-lady-gagas-super-bowl-halftime-show/
https://www.suasnews.com/2017/01/dedrone-supplies-drone-countermeasures-world-economic-forum-davos/
http://www.reuters.com/article/us-usa-drones-poll-idUSKBN0L91EE20150205
http://www.dedrone.com/en/newsroom/news-detail/dedrone-presents-dronetracker-25
http://english.seoul.go.kr/hangang-drone-park/
http://www.dedrone.com/en/about/dedrone-story
www.engadget.com/2015/10/14/anti-drone-rifle-shoots-down-uavs-with-radio-waves/(letöltés ideje:2017.03.25.)

 


dr. Rottler Violetta
r. őrnagy, tanársegéd • NKE RTK MÖRT

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet