Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Új épületben az ERANDO

Látogatás az ERANDO új irodaházában 

„A korszerű működés és a dinamikus fejlődés feltételeit teremti meg számunkra régen várt új, saját tulajdonú otthonunk.”
Az ERANDO Kft. új irodaházáról, a cég múltjáról és jelenéről beszélgetünk
Kandolka Károly
tulajdonos ügyvezetővel.


Hivalkodásmentes, praktikus kialakítású, modern, négyszintes épületben sétálunk, a szeparálódást és a közös munkát egyaránt lehetővé tevő kényelmes tereket, szobákat, raktározási és parkolási lehetőségeket látunk. Milyen szükségletek indokolták az Angol utcai bérlemény feladását?

– A továbblépés szükséglete évek óta érlelődött bennünk, aztán az utóbbi években immár parancsolóvá vált, hiszen kinőttük a lehetőségeinket. 50-60 fős stabil munkatársi állománnyal dolgozunk, és további humán fejlesztésekben gondolkozunk. Folyamatosan 28-30 gépkocsinak, illetve a beszállítóknak kell parkolási helyet biztosítsunk, jelentősen fokozódott raktározási szükségletünk is.
 

  


Aztán tavaly többéves keresgélést követően adódott a lehetőség egy szerkezetkész irodaház megvásárlására, ahol a belső kialakítás feladata hárult volna csak ránk és belevágtunk. A helyzet mondhatjuk optimális volt, hiszen pont a mi szükségleteinkhez igazítva alakíthattunk ki tereket, helyiségeket. Végül is a négyszintes épület három emeletét laktuk be egyelőre. Amit már most tapasztalunk, hogy a jóval tágasabb tér ellenére legalább 25 százalékkal alacsonyabb rezsivel dolgozunk, amihez nyilván hozzájárul az épület korszerű geotermikus hűtés-fűtés-rendszere is.


Sok sikert kívánunk az igazán motiváló új környezethez. Az 1993-es alapítású cég közelít 25 éves évfordulójához, beszéljünk egy kicsit a kezdetekről és a mérföldkövekről.

– Én magam már a rendszerváltás előtti időben is beleáshattam magam biztonsági kérdésekbe, hiszen a Külügyminisztérium biztonsági osztályán dolgozva feladatom volt a külügyhöz kapcsolódó létesítmények, pl. a követségek biztonsági szükségleteinek áttekintése és a szükséges intézkedések előkészítése. Így elmondhatom, hogy idejekorán, a gyakorlat mentén ismerkedhettem meg az akkor még „ébredező” szakmával.
 


1993-as indulású cégünk (a kezdetekben persze Bt.) gyakorlatilag alapítása óta a verseny-, illetve az állami szférában végez munkákat. 2004-ig döntően vállalatoknak, illetve multicégeknek szolgáltattunk elektronikus vagyonvédelmi területen a szakma széles spektrumában (behatolásjelzés, beléptetés, CCTV). 2004-től aztán szép eredményekkel indultunk közbeszerzési pályázatokon is. Dolgozunk Pakson, de pl. mi nyertük el 2004-ben a Magyar Posta kelet-magyarországi régiója (országosan 1200 postafiók) biztonságtechnikájának szervizelését, karbantartását, korszerűsítését is.
 


Elmondható, hogy 2008-ig töretlen volt a cég fejlődése, aztán gyakorlatilag azzal párhuzamosan, hogy jelentős állami nagyberuházásokra pályáztunk, nyertünk el munkákat, vált kicsit hektikusabbá az addigi lineáris növekedésünk. Ennek oka többnyire az állami döntéshozatal „verkli” lassúsága, vontatottsága, olykor ellentmondásossága, valamint a hosszú – olykor 2-3 éves projektciklusok voltak, amelyek jelentős előfinanszírozást is igényeltek. A munka ütemezése is nehezen tervezhető ilyenkor, gyakran az év utolsó hónapjaiban indul a tényleges kivitelezés, az iszonyatos leterheltséggel járó hajrá. Így aztán nem ritkán az év utolsó harmadában realizálódik az éves árbevétel jelentős százaléka, holott (ahogy jeleztem) az előfinanszírozási és rezsiköltségek addig is folyamatosan jelentkeznek.


A jelentősebb hazai projektcégek közül hová helyezné el az ERANDO Kft.-t és milyen jellegű munkáik vannak manapság?

– Bizonyos vagyok abban, hogy napjainkban a projektcégek közvetlen élvonalába tartozunk. Ez nyilván annak is betudható, hogy kb. 2012 óta az integrált rendszerek megvalósítása felé fordultunk, célunk a nagyobb hozzáadott szellemi értékű projektek megvalósítása, amely területen szép sikereket tudhatunk magunkénak (pl.: Paksi Atomerőmű, Radioaktív Hulladéktároló, Mavír nagyfeszültségű alállomásai – országos hálózat). A lassan dominánssá váló IP ugyanakkor kis létszámú informatikus csapat csatlakozását is igényelte. Segítségükkel 2013-ban saját fejlesztésű szoftvert készítettünk integrált rendszereink hatékony működtetésére. Ezen a területen most tovább is kívánunk lépni, mert a GINOP-2.1.1-15-2015-00619-es EU-s pályázati program keretében 413 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertünk el.

Hogy állnak az IT-biztonsági kérdésekkel, hiszen tudjuk, hogy az IP-megoldásokhoz kapcsolódó jelentős kiberkockázatok egyre egyértelműbben tudatosodnak a szakmában is.

– Így van, de a világ nem áll meg és nyilvánvalóan ezek a megoldások fogják a jövőben is dominálni a piacot. Mi ezért saját csapatunkban IT-biztonsági szakembert is foglalkoztatunk, aki folyamatosan vizsgálja rendszereinket, eszközeinket a kívánatos védelmi szintek beállítása, a fertőzési próbálkozások elhárítása céljával.

Beszéljünk a térfigyelésről, hiszen köztudott, hogy a terület hazai módszertanának, mintaprojektjeinek indítása területén úttörő szerepet vállalt a cég.

– Ez így igaz. A témával 2004 óta foglalkozunk, számos eredményes projektet tudhatunk magunk mögött, ma mégsem a térfigyelés a cég húzóprofilja, aminek több oka is van. A terület rendkívül szervizigényes és költséges a rendszereket (de legalábbis a kamerákat) legkésőbb 3 évente cserélni kellene, ami igencsak drága mulatság és nyilván önkormányzatfüggő, ahol a téma többnyire nem tartozik a prioritások közé (sajnos). Konklúzió így aztán az, hogy a szuper vadonatúj rendszerek mellett, az országban mára már lényegesen több felújításra, szervizelésre érett térfigyelő rendszer üzemel. Rendkívül jó rálátásunk van a térfigyelőpiacra hiszen 2014-ben a GINOP-pályázat keretében integráltuk a térfigyelő rendszerek mintegy 40 százalékát.

Zárásként talán még egy kérdés, milyen irányokban látják a cég jövőjét?

– 25 év után az újabb kitűzött célunk a nagyobb hozzáadott szellemi érték megteremtése, a korszerű informatikai alapú mesterséges intelligenciával felruházott szoftverek létrehozása és a cég nemzetközi piacon történő megmérettetése.
n Köszönjük az interjút és a továbbiakhoz jó egészséget és az eddigiekhez méltó szakmai sikereket kívánunk!

 


K. L.

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet