Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Adatvédelem

Adatvédelem/adatvisszaállítás
– amire sosem jut elég figyelem!

 

Ahhoz, hogy átérezzük e bölcsesség igazságtartalmát, nem kell feltétlenül szakmabélieknek lennünk: többségünk valószínűleg már kénytelen volt szembenézni dokumentumainak, levelezésének, szeretett fotóinak, vagy éppen éveken át gondosan építgetett film- és zene­gyüjteményének részleges, vagy akár teljes elvesztésével.


Adatvesztési okok

Az ide vezető okok számosak lehetnek: az adattároló rendszer vagy média fizikai hibája, saját magunk, vagy mások hanyagsága, de akár a szoftverkörnyezet nem várt problémája is. És még mindig csak az egyéni felhasználók szintjén tartunk – most képzeljük el ugyanezt a vészhelyzetet egy komolyabb vállalkozás esetén, ahol az üzletkritikus adatok elvesztése, vagy akár csak időleges elérhetetlensége súlyos milliókban mérhető veszteségeket okoz, nem is szólva a hírnevünket/piaci megítélésünket érő, összegszerűleg kifejezhetetlen károkról.


Veeam – a probléma komplex és gyors kezelése

A 2006-ban útjára induló, és a magát alig egy évtized alatt a világ három legjelentősebb adatvédelmi/adatvisszaállítási szoftverfejlesztő cége közé beküzdő Veeam Software pontosan az ilyen, gyakran csak bosszantó, de néha végzetes hibák elkerülését állította tevékenységének középpontjába. Már a Veeam által használt megközelítés is jól jelzi, hogy esetükben nem egy újabb tizenkettő egy tucat „adatsokszorosítási” szoftverről van szó: a cég szakértői előszeretettel hívják termékeiket összefoglalóan „komplett rendelkezésreállási szoftvercsomagnak” (Availability Suite), amely a klasszikus adatmentésen túl a visszállíthatóság garantálására, a helyreállításhoz szükséges idő drasztikus lefaragására (órák helyett percek, vagy másodpercek), a mindehez szükséges felügyeleti folyamatok automatizálására, sőt, a legdurvább katasztrófahelyzetek kivédésére is egyenlő hangsúlyt helyez.

A fentebb vázolt problémák megoldására tehát a Veeam formájában immár adott a megfelelő „intelligenciájú” szoftver, ahol a felhasználók lényegében előképzettség nélkül, néhány egyszerű paraméter megadásával beállíthatják akár egyetlen, de akár több száz, vagy ezer, fizikai, virtuális, vagy akár a felhőben található számítógép védelmét. Ez a fajta „egyszerűség és modernitás” óriási előrelépés azokhoz a leginkább 80-as években gyökeredző, mára meglehetősen elavult adatvédelmi szoftverekhez képest, amelyek telepítéséhez és használatához legalábbis „pilótavizsgára”, vagyis többhetes tanfolyamokra és utána folyamatos továbbképzésre volt szükség.


MiT tehetünk mi magunk?

És hogy az optimális megoldás kiválasztásán túl mi magunk mit tehetünk adataink biztonságba helyezéséért?

Nos, leginkább tartsuk be a Veeam átal is széles körben népszerűsített 3-2-1 szabályt: a számunkra fontos adatokat legalább három példányban tároljuk, két különböző médián (pl. diszk és szalag), amelyek közül az egyik másolatot az „éles” adatainktól fizikailag elkülönítve (egy távolabbi helyszínen, vagy akár a felhőben) helyezzük el. Mindehhez a Veeam egyéni felhasználóknak és mikrovállalkozásoknak ingyenes, míg nagyobb cégeknek igencsak kedvező áru szoftvermegoldásokkal siet a segítségére.
 

Varsányi András–Keszler Mátyás
Veeam Software AG.

www.veeam.com

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet