Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Videotechnika / DSC Hungária

Az Avigilon legújabb fejlesztései az emberi
figyelem fokozására és fenntartására

 

Az emberi agy korlátozott figyelemmegtartó képességgel rendelkezik. Egy 1999-es tanulmány (Green, 1999) azt állapította meg, hogy 20 perc elteltével a kezelők figyelme folyamatos videomegfigyelés esetén 95 százalékkal csökken! A videoelemzési technológia alapkoncepciója, hogy csak olyan információkat jelenítsen meg, amelyek a kezelő azonnali figyelmét igénylik. Azonban ezeknek a rendszereknek a túlnyomó többsége aránytalanul nagy mennyiségű irreleváns információt eredményez, ami hozzájárul a kezelő zavartságához és tétlenségéhez. (grafikon) 

A videoelemzés fejlődése

A videoanalitikai megoldások, mint ismert, háromféle technológián alapulnak:

 1. Videomozgás-érzékelés – az egyik képkockáról a másikra végbemenő bármilyen változás fontos
 2. Fejlett videomozgás-érzékelés (Advanced Video Motion Detection) – minden olyan változás, amely eltér egy megadott alapmodelltől
 3. Mintaalapú felismerés (Advanced Video Pattern Detection) – Az a változás csak a fontos, amelynek ismert objektumtípusú mintája van

A videoanalitika legfrissebb fejlesztési iránya az Advanced Video Pattern Detection, amely mintamodellezési algoritmusokon alapul, és olyan változásokra figyelmeztet, amelyek egy ismert objektumtípus, például egy személy vagy egy jármű mintája. A technológia a tárgyak felismerésére és az objektum mozgási információinak pontos felismerésére koncentrál. Gondoljon bele, hogy mi emberek, hogyan ismerjük fel az objektumokat: felismerjük az objektum megjelenését, alakját és mozgását. Az Advanced Video Pattern Detection is hasonló módon működik és a fentebb említett háromféle videoelemző technológia közül jellemzően a legalacsonyabb téves riasztási arányt biztosítja, ami segít az operátor figyelmének fenntartásában az érintett és érdekes információ kiemelésével.
Az Avigilon Control Center szoftver 6-os verziója jelzi, hogy az Avigilon alapvetően távolodni kíván a megszokott felügyeletiszoftver-megoldásoktól. Az ACC 6 az emberi figyelem és az információ iránti vágy középpontba állításának kezdete.


Avigilon Appearance Search ™ (AS)

Az Avigilon Appearance Search™ videoelemzési technológia egy mesterséges intelligencián alapuló kifinomult keresőmotor videoadatokhoz. Hosszú-hosszú órák videoanyagát képes azonnal rendszerezni, hogy gyorsan megtaláljunk személyeket, vagy járműveket a teljes felvett videoanyagban! Az AS technológia drámaian javíthatja az incidensekre adott operátori válaszidőt, és fokozhatja a bűnügyi vizsgálatok hatékonyságát, lehetővé téve az üzemeltetőknek a meggyőző, hiteles videobizonyítékok létrehozását és az események alakulásának egyértelmű rekonstruálását.

 • Gyorsan megszűri a videoadatokat.
 • Pontos és releváns eredményeket biztosít.
 • Nyomon követheti a megfigyelt személy vagy jármű útvonalát.
 • Segít a videobizonyítékok összeállításában.
 • Kereshet felvett videoanyagban egy minősített objektum (személy vagy jármű) kiválasztásával:
   


 

 
Az alább egy 3 perces videót tekinthet meg az Avigilon YouTube-csatornájáról, melyben megismerheti, hogy az Appearance Search™ segítségével hogyan lehet egy ingatlanon belül megtalálni egy elhagyott csomag gazdáját. Ki volt az? Honnan jött? Merre ment? Hol van most? Mindezt pillanatok alatt.
 


Az Avigilon Appearance Search™ jelentősen csökkenti azt az időt, amikor a biztonsági személyzetnek egy adott helyszínen lévő összes kamerán vissza kell keresni egy személy vagy jármű mozgását.

 • Szükségtelenné válik a lassú és fáradságos manuális keresés a videoanyagban.
 • Elkerülheti annak szükségességét, hogy részletes ismeretekkel rendelkezzenek az elhelyezett kamerákról egy adott területen: 
   


Ez nem csoda! Legyenek reálisak az elvárásaink!

Az Avigilon Appearance Search™ nem lesz megfelelő minden környezetben, többek között:

 • Tömött és zsúfolt környezetben, például repülőtereken
 • Olyan helyeken, ahol mindenki nagyon hasonlít egymásra, mint például egy egyenruhás gyártási környezet

Csak akkor fog működni rendesen, ha a helyszín úgy van megtervezve, hogy a kamerák megfelelően helyezkedjenek el, ahhoz hogy megbízható analitikai érzékelést biztosítsanak. Nem pontosan megegyező eredményeket prezentál a rendszer, hanem lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználó interaktívan finomítsa a potenciális találatok sorát és a keresett objektum mozgásának idővonalát létrehozhassa.


Hogyan működik? Interakció az eredményekkel

Az összes kamera felvételei közt futtatott keresés eredményei bélyegképként jelennek meg, időoszlopokba csoportosítva, a legbiztosabbnak ítélt eredményekkel a tetején. A felhasználó vizuálisan felülvizsgálja az eredményeket, ellenőrizheti és lejátszhatja a videót a jobb oldali betekintő ablakban. A felhasználó megerősíti az eredményeket „csillagozással”, melyek megjelennek az idővonalon. A találatok lejátszhatók sorrendben, könnyen exportálhatók vagy könyvjelzőként is menthetők:
 


Öntanuló videoanalitika mesterséges intelligenciával

Az Unusual Motion Detection (Szokatlan mozgás érzékelése) UMD egy fejlett mesterséges intelligenciaalapú („AI”) technológia, amely új szintre emeli az automatizált megfigyelést. Ezt a technológiát úgy tervezték, hogy folyamatosan megtanulja, milyen jellegzetes tevékenységet mutat egy adott helyszín. Merre, hol és mikor mennek az autók vagy az emberek? Egy idő után minden helyszín tipikussá válik, a kezelő figyelmét pedig az atipikus eseményekre összpontosítja, amelyek további vizsgálatot igényelnek:
 


 

Ebben a rövid, 1 perces videóban megtekintheti, hogyan hívja fel a kezelő figyelmét a szoftver a megszokottól éltérő mozgásra:
 


A folyamatos tanulás révén az UMD képes automatikusan érzékelni a szokatlan eseményeket, például ha egy jármű rossz úton halad egy közúton. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén kereshessenek a rögzített felvételek között, felfedve azokat az eseményeket, amelyek egyébként hiányoztak.

„A ma rögzített videoadatok mennyisége az emberi figyelem korlátai között elérkezett a kritikus ponthoz” – mondta Dr. Mahesh Saptharishi, az Avigilon technológiai vezetője. „A mesterséges intelligencia erejével tovább fejlesztjük azt a technológiát, amely jobban összpontosítja az emberi figyelmet arra, ami a legfontosabb, annak érdekében, hogy drasztikusan növeljük a biztonsági rendszerek hatékonyságát.”

Ez a technológia az Avigilon teljes videoanalitikai megoldására épül. A meglévő ügyfeleknek lehetőségük van frissíteni a meglévő rendszerüket, eszközeiket, hogy kihasználhassák ezt az izgalmas új technológiát.

A videomegfigyelő-piac kritikus pontra ért el a biztonsági személyzet figyelmének felgyorsításában és hatékony proaktív felügyeleti megoldások biztosításában. Egyre fontosabbá válik a videoanalitikai technológiák fejlődésének kihasználása a megnövekedett információmenynyiség kihívásával. Most a nagy felbontású képalkotás korszakában vagyunk. A nagy felbontású videoadatok a biztonsági rendszert üzemeltetők számára rendkívül pontos figyelmeztetéseket és tiszta képi adatokat tesznek elérhetővé, hogy hatékonyan beavatkozhassanak egy helyzetbe és megfelelő lépeseket tegyenek.


Összeállította:
Nagy Péter
Avigilon terméktámogató, hálózati rendszertechnikus • DSC Hungária Kft.

Forrás: Avigilon Whitepaper:
Enhancing Attention Span – 2016 04 Avigilon Resource Center

WW.DSC.HU

 

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet