Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírek / események

Helymeghatározás – ahogy még nem volt

 


 

Napjainkban személyek és vagyontárgyak biztonságtechnikai megfigyelése már nem új keletű probléma. Szinte nincs olyan nap egyikünk életében sem, amikor ne találnánk szemben magunkat a feladattal és az igénnyel, hogy tudjuk, hol vagyunk. Vagy hol van a gyerekünk. Vagy a kocsink. És ha akarjuk, tudjuk is. Megvannak ehhez a megfelelő eszközök, telefonok, GPS-ek, nyomkövetők.


Nem ilyen egyszerű a helyzet akkor, ha mindezt beltérben kívánjuk megoldani: a beltéri követelmények azzal nagyítják fel a problémát, hogy „lekicsinyítik” a teret. Mit jelent ez? Azt, hogy az a lépték, ami a kültéri meghatározásoknál kiválóan megfelel – 5-10-50 méteres pontosság – beltéri méretek esetén értelmetlenné válnak: sokszor nincs is ekkora egy helyiség, és akkor hol vagyunk még attól, hogy meg tudjuk mondani, melyik sarokban (és milyen magasan!) van a… mi is? Mert ez is probléma. Gondoljuk csak át: könnyű egy telefont megtalálni valahol, hiszen okos. De mert okos, drága is. Mi a helyzet azonban, ha egy raktárban mondjuk, akár csak raklapokat akarok követni és azonosítani. Mind az ezerre vegyek egy mobiltelefont?

Ezen problémákra számos megoldás született a helymeghatározási technológiák és módszerek alkalmazása kapcsán. Ám a meglévő megoldások sok gyermekbetegségtől szenvednek (hogy tudjuk az egy helyiségben összehordott 1000 telefonról megmondani, hogy hol is vannak?), ám ebből adódik a másik komoly probléma is: a magas beruházási és működtetési költség. Napjainkra azonban kezdenek elérhetővé válni azok a széles körben alkalmazható technológiai alapok, melyek segítségével jelentősen növelhető (vagyon-) tárgyaink és önmagunk, azaz személyek biztonsága is.

Cégünk, az As Solutions Kft. ilyen, és hasonló igények kezelésére és megoldására alakította meg a WT-Project Szolgáltató Kft.-vel azt a konzorciumot, mely az NKFI felhívásra „Kontextus- és viselkedés-elemzésre alapuló ipari biztonságtechnikai rendszertechnológia kutatás-fejlesztése” címmel pályázatot nyújtott be a hivatalhoz, és az elnyert támogatással jelenleg dolgozik a pályázat megvalósításán.

Projektünk célja, hogy egy olyan, költséghatékony módon bevezethető termék prototípusát hozzuk létre, mely az alkalmazott technológiai elemeken és felhasználói szolgáltatásokon keresztül egy magasabb szintű, testre szabható, a meglévő rendszerekkel integrálható értéknövelt biztonságtechnikai szolgáltatásokat nyújt. Ezt alapvetően egy kontextus- és viselkedés analizálására kamerarendszerekkel is együttműködni képes, nagy pontosságot nyújtó, beltéri helymeghatározási módszer kutatása és kidolgozása mentén érjük el. A biztonságtechnikai megoldásokon túl a rendszer egyéb értéknövelt szolgáltatásokat lesz képes majd nyújtani mind a területen tartózkodók, mind a terület üzemeltetője számára, a legmodernebb kiterjesztett valóságalapú megjelenítés segítségével, akár saját mobil eszközein keresztül.

A projektünk eredményeképpen létrejövő prototípus biztonságtechnikai alkalmazása különösen komoly előnyökkel kecsegtet olyan területeken, ahol nagy tömegek megfigyelése válik szükségessé, mint az irodaépületek, hivatali épületek, stadionok, ipari létesítmények, de költséghatékonysága és egyszerű telepíthetősége révén felhasználható otthonokban, akár rendezvényeken is, vagy kritikusabb területeken, mint kórházak, vagy éppen a büntetés-végrehajtás.


As Solutions Kft.
1119 Budapest, Pajkos u. 80. • Tel.: +36 1 279 2245;
e-mail: as@assolutions.hu • web: www.assolutions.hu

 
 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet