Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az ÁSZ soron kívül még az idén megkezdi a katasztrófavédelem rendszerének ellenőrzését
Az Állami Számvevőszék elnökének döntése alapján az Ellenőrzési Terv módosításával az ÁSZ még az idén, soron kívüli ellenőrzésként megkezdi a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására és a következmények felszámolására kialakított rendszerek vizsgálatát.
Napjainkban a földcsuszamlások, az árvíz és a belvíz, az egyre intenzívebb viharok sokak életét meghatározó tényezővé váltak. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy szükség esetén egy jól működő, hatékony katasztrófavédelmi rendszer álljon rendelkezésre Magyarországon. Az Állami Számvevőszék elnöke a téma társadalmi jelentőségét szem előtt tartva úgy döntött, hogy soron kívüli ellenőrzésként még az idén kezdődjön el a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására és a következmények felszámolására kialakított rendszerek vizsgálata. Az Állami Számvevőszék 2010. évi ellenőrzési terve ennek megfelelően módosult.
A vizsgálat fontosabb szempontjai között szerepel, hogy a jogi, szabályozási rendszer biztosítja-e a megelőzést, a hatékony felkészülést, a védekezést, illetve a kárelhárítást. További szempont, hogy az intézményrendszerek megbízható mérő-, megfigyelő, előrejelző és infokommunikációs rendszereket működtetnek-e, illetve, hogy hogyan alakult a források biztosítása, és elosztása az államháztartás rendszerén kívül és belül. A megelőzésre, védekezésre, helyreállításra nyújtott támogatások ellenőrzése szintén kiemelt jelentőséggel bír. Fontos továbbá, hogy az Európai Unió vis maior alapjából Magyarország is kaphat anyagi segítséget, azonban ahhoz, hogy ezeket a pénzeket elszámolhassuk, a helyreállítási folyamat finanszírozását alaposan ellenőrizni kell, nehogy az ország elessen a jogosan járó forrásoktól.
A tervek szerint a helyszíni ellenőrzés kezdési időpontja 2010. október 29., a jelentést megvitató elnöki értekezletre pedig 2011 áprilisában kerül sor.
2010.09.06 19:28:21   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet