Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Tájékozott biztonsági vezető kalandjai

Tájékozott biztonsági vezető kalandjai  


Tájékozott Biztonsági Vezető sohasem volt jó matekos. Annyit azonban még ő is tudott, hogy egy évtized 10 évből áll, …1 az első, …10 (20, 30, stb.) az utolsó év az évtizedben. Évtizedet tehát nem váltottunk még, de már nem mondhatjuk, hogy „a tízes években járunk”. „Szóval ilyen felemás év lesz ez… Még az elmúlt évtized része, de már mást mutat…” – hümmögött Tájékozott Biztonsági Vezető.

Ez az év nem lesz gyorsan múló. Telis-tele lesz érdekes, izgalmas eseménnyel. Az Európai Unió februártól eggyel kevesebb tagot számlál. A britek úgy akartak menni, mintha maradnának. Export igen, vám nem, import nem, vám igen, munkavállaló nem, csak ha hiányszakmából érkezik; támogatás, befizetés nem, kvázi társult tagság igen. De magát a brexitet – úgy tűnik – tényleg akarják. Lesz-e újabb splendid isolation?

Még az izoláció mértéke sem bizonyos, hát még annak csodálatos, vagy pompás mivolta… Tokióban olimpia lesz (1964 után újra), erős magyar reményekkel. Japán legnagyobb baja még mindig a helyhiány, a zsúfoltság (1 négyzetkilométeren több mint 300-an élnek!) és nem a yakuza, Tokiót a legbiztonságosabb fővárosok egyikének tartják a világon. Bár Japán erősen figyeli a koreai félsziget északibb országának hadi készülődéseit, de közben célba vette az űrt is.
Amerikában (már csak „Amerika” marad, nem Egyesült Államok) novemberben elnököt választanak. A hivatalban lévő elnök jó esélyekkel pályázik újabb mandátumára, immár 74 évesen. Legnagyobb vetélytársa 77 évesen törekszik leváltására.
A hírekből az látszik, mintha mérhetetlenül sok fegyverrel elkövetett bűncselekménynek esnének áldozatul az amerikaiak. Ez a látszat ellenére nem igaz, a 12. halálok „csak” a lőfegyverrel elkövetett emberölés. Pedig 270 millióra becsülik a lőfegyverek számát a háztartásokban. (Ez olyan, mintha itthon több mint 8 millió fegyver lenne otthon nálunk.) A jogszabályok változnak ugyan, de a fegyvertartási jog korlátozásába már belebukott szinte mindenki, aki megpróbálta. Választási évben pedig biztosan nem változik
ez ügyben semmi.
Magyarországon várhatóan tovább csökken a kiemelt bűncselekmények száma (bár néhol az Eurostat más eredményeket jelöl, de ez abból is adódhat, hogy a magyar statisztikák a befejezett büntető eljárásokra koncentrálnak), pedig a Btk. sokkal frissebben reagál az inflációra, mint például a biztosítási szabályok. A biztosítók még mindig ragaszkodnak a 2 millió forint két fővel, riasztást produkáló táskával történő szállításához, míg az átlagember azt már réges-régen egyszerűbben oldja meg.
A belügyi vezetés nagy feladata (most már hosszabb ideje), hogy legyen elegendő egyenruhás, intézkedőképes rendőr Magyarországon. Ez idén sem lesz másként. Mint ahogy jelentős a hiány a biztonsági szakmák képviselőiből is. Ez pedig, a kereslet-kínálat törvényszerűségei miatt magasabb árakat fog jelenteni 2020-ban.
„Ámbár nehéz elfogadni, de a Zen bölcsesség mégis iránymutató lehet idén is: Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek!

Ennyi az egész.” – sóhajtotta Tájékozott Biztonsági Vezető – mintha az akarat elég lenne erre.

Balogh Gábor, biztonsági vezetô

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet