Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

MBF KONFERENCIA CIKK

Konferenciaa COVID árnyékában

A Magyar Biztonsági Fórum Egyesület (MBF) március 3–5. dátummal tartotta meg a 10. konferenciáját, mely az MBFX – Back to the basic címet viselte.
Egy ilyen méretű konferencia szervezése közel egyéves munka, s az időpont kitűzésekor nyilván még nem lehetett tudni, hogy egy világjárvány dörömböl majd a kapukon, de tény, ami tény, a COVID már erre a rendezvényre is rányomta a bélyegét.

A jubileumi, 10. konferenciánkat nemzetközi konferenciának szántuk – mondja Papp Róbert, az MBF elnöke.

Minden előkészület aszerint történt, hogy rengeteg nemzetközi előadóval, sok-sok környező országból érkező biztonsági szakemberrel számoltunk. Már januárban elfogyott a jegyek jelentős része, s a február is szépen alakult, ám az utolsó héten aggasztó hírek érkeztek a vírus terjedéséről, így sok résztvevő és – ami még nem igazán történt meg az MBF konferenciákon – előadó is lemondta a részvételt. Volt olyan előadó, aki jött volna, de a cége utazási tilalmat rendelt el, s volt olyan, akit a repülőtéren nem engedtek gépre szállni.
Több cég már azon héten visszarendelte a munkatársait, s mi – a szervezők – komoly dilemma elé kerültünk. Akkor még Magyarország vírusmentes ország volt, nem volt egyetlen igazolt megbetegedés sem, de érezhető volt, hogy ez a vihar előtti csend. Mint később kiderült, ez volt az utolsó konferencia, ami lement, a következő héten induló konferenciákat már bezáratta a kormány.

■ Az eredeti tervek szerint a fő téma a nemzetközi összefogás és tudásmegosztás lett volna.
Nem véletlen a cím, vissza az alaphoz, viszsza a kiindulási ponthoz, ahhoz az eszmeiséghez, amivel 10 évvel ezelőtt az MBF megalakult. Az MBF annak idején azért jött létre, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat és közös gondolkodásra ösztönözzük a szakmát. A mindennapi munka során nem mindig van arra idő, hogy megálljunk, s kitekintsünk a világra, de abban a három napban jónéhány olyan előadást láthattunk, ahol tanulhatunk egymástól. Hazai és nemzetközi előadók osztották meg személyes és szakmai tapasztalataikat ezen a case study konferencián. A konferencia kétnyelvű volt, de ez nem jelentett akadályt, hiszen gondoskodtunk a magyar–angol és angol–magyar szinkrontolmácsról.

■ A nehézségek ellenére is több mint 300 fő jelent meg a konferencián, és a kieső előadókat is sikerült olyan beugrókkal pótolni, akik nagyon aktuális témában tartottak hihetetlen színvonalas előadást. Így került színpadra például dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, aki először magyarázta el nekünk érthetően, hogy mi is ez a vírus, és hogy „működik”, de itt hallhattunk először dr. Csécsei Rolandtól arról, hogy milyen munkajogi kihívások elé nézünk majd a home office megoldásokkal kapcsolatban. És ami akkor még extrának – vagy szükségmegoldásnak – tűnt, de mára a mindennapok része lett, Marcus Stoneham, az Expeditors európai biztonsági igazgatója – miután nem engedték repülőre szállni – interneten keresztül, Skypeon tartotta meg az előadását.
■ Minden nehézség ellenére összességében kellemes 3 napot tölthetett együtt a szakma. Komoly elismerést kapott – elsősorban a hihetetlen jó előadói készsége és világlátása miatt – a Hágában biztonsági szakirányon tanuló magyar egyetemista Melke Flóra, aki bemutatta, hogy micsoda fundamentális különbség van az ottani egyetemen folyó képzés és a hazai módszerek között. Szintén ritkán hallható előadó volt Brian Blackman, az Egyesült Államok nagykövetségének regionális biztonsági tisztje, aki meglepő őszinteséggel és nyíltsággal beszélt a munkájukról. Ha már nyíltság: Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője – aki mindig is remek előadó hírében állt – olyan előadást tartott a Hableány-katasztrófát követő, a TEK által irányított műveletről, annak részleteiről, amire sokáig emlékezni fognak a hallgatók.

És nem csupán azok, akik, a szakma képviselőiként rendszeresen járnak az MBF konferenciákra, hanem az a közel 50 egyetemi hallgató is, akik az Óbudai Egyetem és az NKE képviseletében díjmentesen részt vehettek a konferencia valamelyik napján.
■ Az MBF Konferenciák immár megszokott eleme a „Köztünk élő legendák” előadássorozat, amelyben idén Vitray Tamás, a valóban
legendás sportriporter és műsorvezető lépett fel. A tanár úr bevallotta a közönségnek, hogy először vonakodott elfogadni a felkérést, mert miről is beszélhetne ő párszáz biztonsági szakembernek, de végül az a vastaps, amit a több mint egyórás előadása után kapott, tökéletesen meggyőzte, hogy bizony van még fogadókészség arra a szakmai alázatra és minőségi újságírásra, amit az ő generációja képvisel.
■ Kár lenne letagadni, hogy színvonalas előadások ide vagy oda, az MBF konferenciák mégis inkább networking konferenciák. A számos kiállító – köztük az esemény arany fokozatú támogatója, az Orion 21 Kft. – úgy véli, hogy ez az a szakmai fórum, ahol nagyon hatékonyan lehet ápolni a szakmai kapcsolatokat. Az látszik, hogy az eszmecsere, a beszélgetés, az őszinte kommunikáció a kulcsa annak, hogy egyre több területről jönnek résztvevők a konferenciára.

■ Immár évek óta monitorozzuk a látogatókat, és azt látjuk, hogy a résztvevők aránya nagyon „egészséges”. – mondja Ragó Renáta, a konferencia szervezője. Látogatóink 30 százaléka a megbízói oldalt képviseli, 12 százalék az élőerős szolgáltatók aránya, 30 százalék a biztonságtechnikai szakemberek, 5 százalék a hatóság képviselőinek az aránya, a többiek olyan egyéb területekről érkeznek, mint a HR, a tanácsadói piac, az építőipar vagy az üzemeltetés. Épp miattuk lesz színes a konferencia, épp ők azok, akik olykor egész más szemszögből néznek bizonyos problémákat és meglepően nyíltan mondják el véleményüket a szakmánkról.
■ Kell egy hely, kell pár nap arra, hogy kellő önkritikával, szókimondással gondoljuk át a szakmánk szerepét. Bár az MBF minden hónapban tart SECUSzerdát, ahol pár órában egy-egy aktuális témát beszélnek meg a résztvevők, mégis úgy látom, hogy az MBF
Konferencia az az esemény, amit immár 10 éve a biztonsági szakma szereplői biztosan előre beírnak a naptárba. – mondja dr. Pataki Gábor, az MBF titkára, a konferencia műsorvezetője.

Számos karrier indult el a konferenciákon zajló beszélgetések alapján, jónéhány üzlet köttetett is, de ami ennél sokkal fontosabb: sok gátló fal omlott le annak következtében, hogy az emberek elkezdtek beszélgetni egymással. A kapcsolatépítés és ápolás egyik legjobb eszköze ez, és mi nem teszünk egyebet, mint fórumot biztosítunk ehhez.

Már el is kezdtük szervezni a következő, XI. konferenciát!

MBF

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet