Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

ORION CIKK

 Antiterror oszlopok
– a kiemelt biztonsági kockázatú helyszínek védelmére

Az Orion 21 Kft.-ről, mint a hazai fizikai technikai terrorelhárítás szakértőjének tevékenységéről, az elmúlt években is rendszeresen
beszámoltunk. Jelen cikkünkben az „ismétlés a tudás anyja” elven, egy kicsit mélyebben ismerkedünk egyik vezető termékükkel, az antiterrorsüllyedő- oszlopokkal, melyet a gyártó olasz Pilomat partnereként forgalmazunk.

Itt jegyezzük meg, hogy a Pilomat a süllyedő oszlopokon kívül gyárt még, road blockereket, láncos sorompókat, parkolás gátló kengyeleket, tire killer-eket, egyéb útakadályokat és süllyedő energia oszlopokat is.


ANTITERROR OSZLOPOK
Az úgynevezett „antiterror” oszlopokat a cég már számos kiemelt biztonsági kockázatú helyszínen sikerrel telepítette. A rendszerek megtalálhatóak a különböző szakszolgálatok bejárataiban, kiemelt kormányzati objektumoknál, Budapest Nemzetközi repülőterén (BUD), közterületeken.
A termékpalettában megtalálható oszlopok a következő nemzetközi minősítésekkel rendelkeznek: K12 (American cert. DOS SD-DT 02.01), M50 (ASTM cert – F2625-07), K4 (USA), M30 (ASTM cert – F2656-07), ezen kívül az eszközök rendelkeznek PAS68 és IWA 14 certifikációkkal is. Az eszközök az ellenállási teszteken úgy Európában, mint az Egyesült Államokban sikeresen teljesítettek.


TESZTEREDMÉNYEK A GYAKORLATBAN
Hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban? Az Orion 21 Kft. által forgalmazott „antiterror” oszlopok 250 000 joule becsapódási energiától és 750 000 joule kitörési energiától egészen 700 000 joule becsapódási energiától a 2 000 000 joule kitörési energiáig képesek adott gépjárműveket megállítani.
Lefordítva ezt hétköznapibb nyelvre azt jelenti, hogy egy K4 minősítésű süllyedőoszlop esetén egy 2 tonnás személygépjárművet 57 km/h sebességnél még megállít úgy, hogy az oszlop részben képes lehet a további működésre, míg 98 km/h sebességnél az oszlop is jelentős károkat szenved, akár ki is törhet a helyéből, de a gépjárművet megállítja. 6,8 tonnás teherautó esetén ezek a sebességtartományok 31 km/h-ra és 53 km/h-ra módosulnak. Egy 120 cm magas K12-es minősítésű süllyedőoszlopnál ezek az értékek a következőképpen módosulnak: személygépkocsi esetén 95 km/h órás sebességnél még jelentősebb oszlopsérülés nélkül is megállítja a járművet, míg 161 km/h sebességnél előfordulhat, hogy az oszlop jelentősen sérül és/vagy kitörhet a helyéről, de a személygépjárművet megállítja. Tehergépjárművek esetén (6,8 tonna) 52 km/h-nál az oszlop minimális sérülést szenved, míg 84 km/h-nál, még mindig képes megállítani a tehergépjárművet, de jelentős sérülés történhet az eszközben is. Érdemes tudni, hogy az egyik éles teszt kapcsán egy ilyen minősített oszlop, egy 7 tonnás tehergépjármű 80 km/h becsapódása után csak pár fokot hajlott el, de még mindig működőképes volt, funkcióját továbbra is ellátta.


MODULÁRIS FELÉPÍTÉS
Fontos megemlíteni, hogy a süllyedőoszlopok moduláris elven épülnek fel. Ennek lényege, hogy egy becsapódás után nem feltétlen kell az egész eszközt egyben cserélni, csak a sérült elemeket (palást, esetlegesen egyéb mozgó alkatrészek) és a rendszer újra üzemkészen tudja biztosítani a korábban már megszokott védelmi szintet.
Az elmúlt évek sajnálatos tapasztalata az, hogy terroristák kezében bármilyen forgalomban résztvevő jármű halálos fegyverré válhat és percek alatt több tucat emberélet eshet áldozatul a gázolásos merényleteknek. Így nagyon nem mindegy, hogy a „kitett” létesítményeket, helyszíneket milyen technikákkal védjük. A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy az antiterror oszlopok hatékony védelmet biztosítanak az ilyen jellegű támadásokkal szemben.
Sajnos a – sok helyen alkalmazott – közterületeken elhelyezett betontömbök csak a biztonság illúzióját keltik. Számos olyan eset
történt a közelmúltban, mely bizonyította, hogy ezek a megoldások nem képesek ellátni a feladatukat, sőt a nekik hajtó gépjárművek mozgási energiája csak tovább löki őket, így az irányíthatatlanul csapódó betontömbök minden
útjukba kerülőt letarolva még a terroristák által okozott károkat is felülmúló sérüléseket, problémákat tudnak okozni.


■ További információkért érdeklődjön:

E-mail: orion21@orion21.hu
Telefon: +36-1-783-16-56

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet