Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Logisztika cikk

Hozzáadott érték a logisztikához

– Korszerű videomegfigyelés a nagyobb biztonság és jobb szolgáltatás érdekében

A közelmúltig a logisztikai központok elsősorban videomegfigyelő-rendszerekbe fektettek be a lopások megelőzé sére vagy észlelésére. A hagyományos ipari kamerákkal készített képekkel, felvételekkel jó felszerelés esetén (változó minőségben) de a gyanús tevékenységekben résztvevő embereket ellenőrizni lehetett. Stefan Dörenbach, a Hanwha Techwin Europe DACH szakembere bemutatja, hogy a legújabb videomegfigyelési technológia miként nyújthat további előnyöket a logisztikai ipar számára.

BALESETVÉDELEM + VAGYONVÉDELEM
Az elmúlt években a logisztikai ipar termelékenysége jelentősen megnőtt az automata gépek révén. Mégis eltart egy darabig, amíg a gépek teljesen kiválthatják az alkalmazotti munkavégzést. A ke vesebb alkalmazott mellett a logisztikai társaságoknak – a vagyonvédelem mellett – továbbra is biztosítaniuk kell az egészségvédelmi és biztonsági előírások szigorú betartását.
A több megapixeles videomegfigyelő-kamerák legújabb generációja kiemelkedő képminőségének köszönhetően pontos részletességgel figyelhetők meg a logisztikai központ belső és külső területei, a balesetek is kielemezhetők a különböző alkalmazásokkal.

VEVŐI ELÉGEDETTSÉG
Gondoskodni kell minden csomag sértetlenségéről, biztosítva az ügyfelek elégedettségét, minimalizálva a reklamációk kivizsgálásának és a kártérítés kifizetésének költségeit. Ez a korszerű video technikával úgy segíthető, ha a vonalkódolási folyamat integrálásra kerül a video megfigyelőrendszerbe.
Például beolvasható a csomag vonalkódja és a raktáron belüli mozgását a telepített kamerák segítségével meg lehet figyelni. Ilyen
módon követhetik, és rekonstruálni is tudják az ügyfél-reklamációk jogosságát, fel tudják fedni az esetleges ismételt szabálytalanságokat, esetenként a műveletek racionalizálása is elérhető.

KORSZERŰ CCTV KÉPESSÉGEK – KÉZZELFOGHATÓ ELŐNYÖK
■ Digitális automatikus követés.A 4K ka me rák 12 megapixeles felbontással kiemelt kép minőséget biztosítanak. A közelmúltban elérhető modellek automatikus követést kínálhatnak moz gó tárgyak vagy szokatlan aktivitású emberek ész lelésére, például éjszaka.

■ Intelligens vi deo analitika. A gyártók (pl. Hanwha Techwin) nyílt platformos chipkészletekkel rendelkező kamerái intelligens alkalmazásokra képesek. Az audioelemző-funkció érzékeli a kritikus za jo kat (robbanás, sikoly, üvegtörés) és azonnal riasztási üzenetet generál. További integrált vi deoelemző-funkciók: irányjelzés, virtuálisvonal-átlépés, belépés és távozás, megjelenés és eltűnés, arcfelismerés, stb.

■ 360°-os kamerák: Egyet len ilyen kame ra meg figyelhet nagy területet, amelyre nagyszámú szokásos kamerát használhattak eddig. A 360°-os halszemkamera teljes képet nyújt a terü letről, kiegészítve a videomegoldások hatékonyságát.
Ugyanakkor a statikus HD kame rák, PTZ kamerák hatékonyak események részleteinek rögzítésére és a „vak pontok” lefedésére.

■ WDR: A jelenlegi kamerák többségénél a WDR képeket két különböző expozíciójú kép egyesítésével hoz zák létre, tiszták, élesek a képek még erős fénykontraszt mellett is.
A 150 dB WDR-el rendelkező kamerák azonban négy képet használnak a természetes megjelenítéshez, és tiszta képeket kínálnak mozgásos elmosódás nélkül, ami a jelenlegi WDRtechnológiák általános gyengesége. Az újítás hasznos például a rakományzónák eltérő fényviszonyainál.

■ További tömörítési technológia. A Full HD és az ultranagy felbontású 4K-kamerák használata költséges lehet a rögzített képek tárolásánál, mentésénél. A sokpixeles állóképek gyorsan ki töltik egy NVR, vagy szerver merevlemezét. A kor szerűbb H.265 tömörítéssel együtt a sávszélesség hatékonysága akár 99%- kal is javítható a jelen legi H.264 technológiához képest, amely biz tosítja a kamerák sávszélességhatékonyságát.

■ Videokezelés. A gyártók (pl. Han wha) technológiai partnerséget kötöttek videokezelőszoftver- márkákkal (Genetec, Mi les tone).
Emellett saját funkciókban gazdag szoft verplatformokkal rendelkeznek, amelyek köz pontosított kezelőeszközt biztosítanak az ös szes kamera, felvevőkészülék és szerver konfigurálásához és kezeléséhez, egy felhasználóbarát előlapi kijelzőn keresztül. A vezérlőszobában könnyen konfig rálható az események célpontja, az eseményfelvételek gyors elérését hatékony keresőmotor segíti.

■ Full HD felvételek koaxiális kábelen keresztül. Az analóg CCTV rendszereket beépítették sok logisztikai központba, ahol különféle
okokból még nem állnak készen az analógról IP hálózaton alapuló videomegfigyelő megoldás váltására (pl. hálózati infrastruktúrahiányosságok) és meglévő analóg rendszereik továbbra is megfelelnek a követelményeiknek.
Szerencsére vannak kamerák, amelyek HD képeket biztosítanak meglévő koaxiális kábelezésen keresztül (pl. B. Wisenet HD+). Analóg HD technológiát (AHD) használnak és 1080p Full HD képeket szállítanak koaxkábelen. A kamerák koaxiális kábellel tá mogatják a HD felvételek + audió továbbítását késés, képvesztés nélkül akár 500 m távolságra. Ezen kívül kódolók, átalakítók, vagy
kapcsolók telepítéséhez nincs szükség.

RENDSZÁMFELISMERÉS
A logisztikai központok olcsó ANPR-t használhatnak a rendszámfelismeréshez. Ennek a könnyen konfigurálható kamera-kamera IP kommunikációs technológiának köszönhetően, az ANPR kamerák egyszerre, egy időben készíthetnek képeket és továbbíthatják azokat a kényelmes felhasználói felületre. A kamera relékimenetének köszönhetően az ANPR kameramegoldás alkalmas a kibocsátási és letiltási listában meghatározott járművek, vagy szállítójárművek automatikus megfigyelésére belépéskor, áthaladáskor.

A JÖVŐ: MÉLY TANULÁS
A logisztikai központok szakirányú vezetői biztosak lehetnek a videomegfigyelő-iparág izgalmas termékfejlesztéseiben, amelyek javítják a működés hatékonyságát és biztonságos munkakörnyezetet teremtenek. Az elkövetkező hónapokban pl. a Hanwha Techwin-től várható új generációs kamera, amely kiemelkedően nagy felbontású (8K) képeket készít és mélytanulásos videoelemzéssel felszerelve lesz képes, a különféle objektumtípusok – köztük az emberek, járművek, arcok és rendszámok egyidejű észlelésére és osztályozására.
Forrás: https://www.git-sicherheit.de/topstories/itund- it-security/mehrwert-fuer-die-logistik-modernevideoueberwachung- fuer-mehr-sicherh

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet