Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Aspectis cikk testhőmérséklet

 Testhőmérséklet-mérés hőkamerával – alkalmazhatóság, pontosság

A hőkamerákat jó néhány éve előszeretettel használják bizonyos specifikus biztonságtechnikai területeken. Ezek között kiemelt helyen szerepelt eddig a perimétervédelem, azaz amikor egy objektum külső védelméről kell gondoskodni. Ezen a területen ma a megfelelő analitikával felvértezett hőkamerák jelentik az egyik leghatékonyabb megoldást.

De egyre nagyobb szerepet kapnak például a tűzesetek jelzésében, sőt előrejelzésében is. A koronavírus-járvány azonban előtérbe helyezte a hőkamerák alkalmazását a lázas emberek kiszűrésében. Szinte a csapból is az ilyen megoldásokat reklámozó hirdetések ömlenek ránk. Alábbi cikkünk ebben a témában szeretne útmutatást adni, valamint röviden bemutatunk egy konkrét megoldást.

Hogyan működik, mire figy eljünk?
Először is tisztázzunk néhány kérdést! Talán a legfontosabb,hogy ezek az eszközök nem alkalmasak a korona – vagy bármilyen más – vírus kimutatására. Egyedül a vírus jelenlétére utaló egyik tünet, a magas testhőmérséklet detektálására használhatók. Másik fontos szempont az eszközök pontossága. Mindenki úgy reklámozza ezeket az eszközöket, hogy 0,3 ˚Con belüli pontossággal mérnek, amely már alkalmas az adott feladatra.

Felvetődik a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, amikor a legjobb gyártók kameráira is jellemzően 5 ˚C pontosságot adnak meg. A „titok” abban rejlik, hogy ez az érték a kamera teljes működési tartományára vonatkozik, ami akár több száz méter is lehet és az érzékelt objektumok mérete, valamint a környezeti hőmérséklet is tág határok között mozoghat.
A testhőmérséklet-detektálás azonban tipikusan néhány méteren belül, beltérben (azaz jól behatárolható hőmérséklet-tartományban) és a kamera látóterében nagynak számító objektum (általában az arc) elemzésével történik. Ezek figyelembevételével már elérhető a jelzett pontosság.
• Mindegyik megoldás működésének az a lényege, hogy a hőkameráról érkező streamet valamilyen szoftver elemzi. Az elemzés általában két fázisból áll. Az algoritmus első körben arcot keres a képen, majd ha megtalálta azt, lefuttatja rajta a „hőmérsékletmérő” elemzést és ennek eredményét megmutatja. • A piacon többféle megoldás is elérhető. Vannak olyanok, ahol a hálózati hőkamera egy számítógépre küldi a képet és a feldolgozó program a PC-n fut.

Vannak beléptetőkapu kialakítású eszközök és olyanok is, ahol maga az algoritmus is a kamerán fut. Egyes megoldások megfelelő működéséhez egyfajta referencia eszközre – ezeket általában Blackbody néven emlegetik – van szükség. Ez egy olyan berendezés,
ami egy állandó referencia-hőmérsékletet „sugároz” és a hőkamera ennek segítségével kalibrálja magát. Ennek az a hátránya, hogy sokszor körülményes a telepítése és megdrágítja a rendszert, ugyanakkor a gyártók csak ezzel tudják a megfelelő pontosságot garantálni.

Meg kell még jegyezni, hogy a mérés pontosságát befolyásolja, ha nagy hidegből, vagy melegből érkezik a mérendő személy. Valamint, hogy kültérben nem igazán használhatók ezek a megoldások, hiszen túl sok befolyásoló tényező (szélsőséges külső hőmérséklet, a szükséges távolság biztosítása, stb.) van egyszerre jelen, amelyek együttesen lerontják a mérés pontosságát.


AXIS/Grekkom – egy egyszerű és nagyszerű megoldás
Az a megoldás, amit szeretnénk bemutatni, a lehető legegyszerűbb felépítésű. Mindössze egy Axis hőkamera kell hozzá, amelyre a Grekkom cég HTC (Human Temperature Control) nevű applikációját kell telepíteni. A telepítést követően kalibrálni kell az eszközt, amelyhez nincs másra szükség, mint egy olyan személyre, akinek előtte hitelesített mérővel megmértük a hőmérsékletét.
A kalibráció 3-4 percet vesz igénybe és máris használható az eszköz.

Saját tapasztalataink alapján rendkívül gyorsan mér, általában 1 másodpercen belül produkálja az eredményt.
Az eszköz könnyen integrálható VMS, illetve beléptetőrendszerbe, így csak akkor léphet be valaki, ha érvényes kártyája van és megfelelő a hőmérséklete.

Ezeken kívül az I/O portjával vezérelhetünk fényjelzést is, kitehetjük egy monitorra a képét, stb. A kamera ideális elhelyezése: kb. 180 cm magasan, 1-4 méterre a mérendő személytől.
Az egész gyakorlatilag percek alatt telepíthető és a piacon elérhető megoldások között a teljes rendszer költsége is kedvezőnek számít köszönhetően az egyszerű felépítésnek, a kevés eszközigénynek és a gyors telepítésnek. Meg kell még jegyezni, hogy a rendszer üzemeltetésének költségei is kedvezőek, hiszen azon kívül, hogy időnként kalibrálni kell (ez gyors és egyszerű folyamat, nem kell külső szakembert igénybe venni) más karbantartási igénye nincs. Szükség esetén gyorsan áttelepíthető.

■ További információk: www.aspectis.hu

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet