Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Szaktanulmány

BIZTONSÁG, RENDÉSZET, KRIMINOLÓGIA

Nyár, lazulás, kriminológia

 

A nyár csodálatos időszaka az évnek, hiszen nincs tanítás szabadságra lehet menni, elutazni fesztiválozni, strandra járni. Vár a nyár minden csodája! Vagy mégsem… Nem elrontva a nyári készülődést , de nem jó ha a szép  emlékek helyett egy rossz emlékkel rosszabb esetben egy életre szóló traumával leszünk „gazdagabbak”.

 

Nem fogok sem biztonságtechnikai sem bűnmegelőzési  tanácsokat adni. Ezt meghagyom az erre hivatott szervezeteknek és személyeknek akik egyébként jelentős és magas szintű tájékoztatási tevékenységet folytatnak a médiákon keresztül. A gondolkodásmódot szeretném központba helyezni az egyensúlyt a nyári tudatos biztonságú cselekvés és a zavartalan pihenés , kikapcsolódás között. Magamból kiindulva mint elkötelezett kriminológus és kutató el kell ismernem, hogy én is úgy vagyok ezzel ha pihenek akkor pihenek és nem akarok mással foglalkozni. Be kell vallanom ilyenkor én is „felelőtlenebbé” válok. De mit tehetünk Ez hívják úgy hogy Nyár!


Először is nézzünk egy kis statisztikát. ki vigyáz ránk, kikre számíthatunk

Az adatok az általam a Kriminológia képzés keretében a szakdolgozatomhoz felvett saját kutatásból származnak. A kutatásom kifejezetten a közterületei jelenlét és a vonulós szolgálatok , járőr szolgálatok tevékenységére együttműködésére és létszámára vonatkozik Ezen szervezetek azok akik alapvetően jelenlétükkel meghatározzák az emberek szubjektív biztonságérzetét és biztosítják a gyors reagálási képességet. A szakdolgozat 2016.03.31.-vel lett lezárva. Az azóta bekövetkezett esetleges létszámváltozások nem kerültek bele a mostani diagramokba.
 


A Diagramon a teljes létszám mellett jól látható a rendészeti szervezetek létszámmegoszlását ezer főben kifejezve.  Egyértelmű , hogy  Biztonsági őrök létszámra a legnagyobb utána a Polgárőrség és a Rendőrség következik illetve az Önkormányzati rendészet / Közterület felügyelők.

A következő Diagram a létszámmegoszlást %  ábrázolása egész számra kerekítve. A jobb ábrázolás céljából. Megállapítható ,hogy a 100%  legnagyobb kitevője 46%-al a Biztonsági őr. A Polgárőr 27%-a mögött a Rendőrség 26% alig van lemaradva és az Önkormányzati rendész 1% körüli létszámmal rendelkezik.
 A következő táblázat a Private Security services in Europe  CoESS Facts and Figures 2013 Facts and Figures 2013 – Country overview 02.12.2013. Jelentéséből származik.
 


MAGYARORSZÁG
Népesség: 10 014 324
Az egy biztonsági szakemberre eső lakosok  száma: 1/125
Az egy rendőrre eső lakosok száma: 1/380
AUSZTRIA
Népesség: 8 374 872
Az egy biztonsági szakemberre eső lakosok száma: 1/523
Az egy rendőrre eső lakosok száma: 1/380

 

Jól érzékelhető, hogy míg a két ország lakosságának a száma és az egy főre eső rendőrök száma  alapvetően hasonló illetve azonos, addig a biztonsági örök száma nálunk sokkal magasabb. Azért a szomszédos országot vettem alapul, hogy még inkább érezhető legyen a különbség.

Tehát Magyarországon sok szervezet és sok szakember foglalkozik a biztonság megteremtésével és a polgárok javainak az őrzésével. Vagyis a biztonság megkonstruálásával. Ez általában évközben elmondható. Vannak azonban az  évnek különösen kiemelt időszakai mint az ünnepek és ilyen a nyári időszak is.


Nyári biztonsági körkép

Panoráma képet tekintünk meg az állami és a magán biztonsági szféra nyári helyzetéről. Fontos azt figyelembe vennünk, hogy mindenhol emberek dolgoznak, akik nagyon komoly munkát végeznek értünk. Segítsünk nekik azzal, hogy biztonság tudatosan tervezzük meg nyaralásunkat


Állami szervezetek

A előbbiekben ismertetett helyzet általában igaz. De nyáron felborul a világ rendje. Jönnek a turisták, utaznak a magyarok  és a fél  ország útra kell. A gyerekeknek mindenféle táborokat szerveznek. Leállnak az üzemek és a közigazgatás is csökkentet apparátussal működik. A biztonsági iparban dolgozók is szabadságra mennek. A rendőröknek tervezni kell a nyári szabadságolását, átvezényléssel a létszámhiányt csökkenteni. De és megint itt a de a migrációs helyzet , mint tavaly láttuk komoly létszám vákumot okozott. A Önkormányzati rendészet nem mobilizálható és településhez kötött jellemzően kis létszámmal rendelkezik. A Polgárőrség az aki mint a Rendőrség legkiemeltebb partnere alapvetően  igyekszik mindent megtenni a nyári időszakban fokozottan a területén lévő ingatlanok védelmére és a normasértések megelőzésére. A polgárőrök szabadidejükben, ingyen végzik a feladatot vagyis van családjuk és nyáron a család nyaral.


Magánbiztonsági szolgáltatók

A megoldás a magánbiztonság lehetne. A magánbiztonsági vállalkozások a rengeteg nyári fesztivál biztosítása érdekében kénytelenek a létszámmal gazdálkodni. Egyértelműen látszik, hogy kevés a vagyonőr. Akkor hogy lehet hogy mégis többen vannak nálunk mint a szomszédos Ausztriában. A válasz a rendezvények nagy számában is keresendő. Továbbá, hogy egy pár napos maximum egy hetes rendezvényt nem lehet csupán biztonságtechnikával megoldani. Oda ember kell a beléptetéshez, a biztosításhoz a járőrözéshez. Mégpedig szakember ,aki felméri hogy az adott rendezvény milyen összetételű látogatókat vonz és milyen kockázatok várhatóak. Elkészíti a biztonsági terveket, kockázatbecslést végez. A terrorizmus ismét napirendre kerül. Az esetleges  terrorista cselekményektől való félelem a megelőzés vagy reagálás megint létszámot igényel. Mégpedig nagyon magasan képzett szakember gárdát. Vagyis a sok szervezet nyárra sokkal kisebb létszámmal működik, amikor az emberek sokkal nagyobb létszámban vannak jelen a közterületeken.


Mit tehetünk, mit kell tennünk?

Most már tisztán látjuk habár nem nekünk kell minden biztonsági kockázatot ,amit a nyári időszak generál megoldani, azért nem várhatjuk, hogy ezt teljes mértékben a fenti szervezetek oldják meg. Vagyis ne legyünk paranoiásak mert az csak tönkereszi mint a mi mint a családunk a környezetünk pihenését. De ne legyünk felelőtlenek. Ami elvárható az a gondosság, körültekintés és megelőzés. Javaslom először készítsünk egy problémaleltárt. Ebbe vegyük bele a családtagjaink, illetve a saját személyünket érintő, veszélyeztető kockázatokat, helyeket és helyzeteket. Ez lehet a kötelező oltások beszerzése, krémek és vitaminok, leégés megelőző naptejek, allergia elleni gyógyszer. Majd az ingó és ingatlanunkat érintő veszélyeket. Ha utazunk meddig és hova. Ki ügyel a házra? Van telepítve biztonságtechnika vagy megkérünk egy szomszédot , hogy öntözze e virágot és ügyeljen a lakásra, házra. Hova utazunk? Mivel utazunk? Milyen úton jutunk el a célhoz? Milyen camping, apartman , hotel…stb  Milyen a környék? Az autót ha azzal megyünk zárt parkolóba el lehet-e helyezni? Az üdülő hol helyezkedik el? Milyen az éjszakai élet? Érdemes a rendőrség weboldalán az adott földrajzi terület bűnügyi statisztikáját megnézni. Melyek a jellemző bűncselekmények. Az ott lakók milyenek? Kihez forduljunk ha történik valami. Beszerezni a hatóságok elérhetőségeit és a rendőrség a közterület felügyelet , a polgárőrség címét.  Melyik vagyonvédelmi cég látja el a terület védelmét? Ki a biztonságért felelős személy? Hol tarthatjuk értékeinket, dokumentumainkat?  Ha ezekre a kérdésekre szánunk kb. fél órát egyrészt megkönnyítjük a saját dolgunkat, másrészt megnyugtatjuk mint magunkat mint a családunkat. Kellő gondoskodással jártunk el. Paranoia félre, jöhet a nyaralás!

Különleges helyzet a gyerekeké már az életkori sajátosságaik miatt is.  Itt hasonlóan kell eljárni mint az előbb de a problémaleltárt a gyermekre, vonatkoztatva kell elkészíteni. A gyerekeknek a nyári napközi vagy táborozás során mire kell felkészülni? Ruházkodás, élelem, feltöltött telefon, készpénz probléma esetén kit hívjanak, kit értesítsenek.

Fontos a gyermekek és a fiatalkorúak adott korhoz és nemhez kötődő esetleges veszélyhelyzetekre való felkészítése. Jelzem biztos nem fogja őket érdekelni. De ha baj van akkor jól jön és az eszükbe jut minden amit hallottak. A fiatalok már a korúkból adódóan is kíváncsiak igyekeznek mindent kipróbálni. Ez komoly bajba is sodorhatja őket.

Az egésznek az a lényege, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a pihenés és a biztonsági lépések között. Ne az történjen, hogy egy extrém példa szerint magunkat és családunkat bezárjuk , hogy megvédjük magunkat és őket a lehetséges problémáktól. Nem szeretem azt a szót, hogy lehetséges. Így bármilyen valószerűtlen veszélyhelyzetnek adhatunk valós alapot. Ezzel megfoghatóvá és félelmetessé tesszük. Lehetséges, hogy egy járvány kipusztítja a földet? Igen, persze. De az is, hogy nem történik semmi mint általában. Mikor valaki cinikusan azt mondja bármi lehet azt szoktam válaszolni csak az nem hogy te agyat kapjál. Mert na az lehetetlen!


Összegzés

Mint minden cikkemben ebben is hangsúlyozom az együttműködés fontosságát. A biztonsági emberek ne problémának, kockázatnak tekintsék a nyaralókat, a szórakozni vágyókat. A nyaralók a fesztiválozók pedig értsék meg a biztonsági szolgáltatók mint az állami mint a magán szektorban értük vannak, hogy ne érje őket baj. Ha pedig bajban kerültek olyan segítséghez tudjanak hozzájutni , mely gyors szakszerű és humánus. A nyaralás ne szabályokból hanem szabadságból álljon.

Kívánok minden kedves Kollégának és Olvasónak nyugodt kellemes nyarat!

Szabó László András
Kriminológus 
Biztonsági szakember

facebook csoport

 

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet