Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

SBT Parkolás

Az üzemeltetés legjobb barátja a parkolószinteken 

A PARKSOL INTELLIGENS PARKOLÓ FOGLALTSÁGJELZŐ KIVÁLTJA A REMÉNYTELEN BOLYONGÁST A PARKOLÓHÁZAKBAN

Valószínűleg sok sofőrrel előfordult már, hogy dolgára sietve nehezen vagy egyáltalán nem talált parkolóhelyet a céljához legközelebb eső utcákban. Ha pedig a közelben lévő parkolóházat, mélygarázst is próbálta meg, hosszú percekig kereste míg megtalálta a számára legmegfelelőbb helyet, miközben bosszankodott a beláthatatlan szintek és parkolósorok labirintusában. Ha az utolsó pillanatban megtalálta a szabad helyet közelebb érve nem ritkán láthatta, hogy egy kisebb gépjármű foglalta el a helyet, vagy éppen láthatóvá vált a felfestés, hogy bizony az egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely.  

Valószínűleg sok sofőrrel előfordult már, hogy dolgára sietve nehezen vagy egyáltalán nem talált parkolóhelyet a céljához legközelebb eső utcákban. Ha pedig a közelben lévő parkolóházat, mélygarázst is próbálta meg, hosszú percekig kereste míg megtalálta a számára legmegfelelőbb helyet, miközben bosszankodott a beláthatatlan szintek és parkolósorok labirintusában. Ha az utolsó pillanatban megtalálta a szabad helyet közelebb érve nem ritkán láthatta, hogy egy kisebb gépjármű foglalta el a helyet, vagy éppen láthatóvá vált a felfestés, hogy bizony az egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely.  

A ParkSol intelligens parkoló foglaltságjelző rendszere a fentieket mind orvosolja, egy kültéren és beltéren egyaránt kiválóan használható megoldás, amely kényelmes áttekintési lehetőséget biztosít, ha a parkolóházban gépjárművel haladva nem láthatók a számunkra megfelelő parkolóhelyek. Segítségével elkerülhetők a parkolóházban kialakuló forgalmi dugók, torlódások, valamint a lekérdezhető statisztikák révén megszüntethetők a fizetésekkel való visszaélések is.  A parkolóhelyet keresők jól látható jelzések mentén a lehető leggyorsabban juthatnak el egy szabad parkolóhelyhez a keresgélés helyett. Ezáltal stresszmentes és kellemes parkolási élményt nyújt. 

 

Ezzel a rendszerrel az üzemeltető (tulajdonos) egyrészt jövedelmezőbbé teheti a parkolóhelyet kínáló szolgáltatását, egyúttal a konkurens garázsokkal szemben is versenyelőnyhöz juthat, ahol ilyen rendszer még nem került kiépítésre. Irodaház-üzemeltetés esetén a legtöbb bevétel realizálása a szempont, lehetőleg kevés költségvonzattal. Ez a mélygarázs vagy parkolóház szintjeire is vonatkozik.

Magas kiadásokat jelent pl. egy folyamatosan üzemelő szellőztetőrendszer. A ParkSol integrálható az épületgépészeti megoldásokkal, így ténylegesen csak akkor szükséges ezen rendszereket elindítani, amikor a ParkSol jelzi, hogy mely szintek felett van kihasználtsága a parkolónak. Összességében elmondható, hogy a vázolt kényelmi praktikuma mellett, egy környezetbarát létesítményt biztosít számunkra és bizonyos üzemeltetési költségeket is mérsékel.  Ami ennél is jelentősebb gazdasági érv a rendszer mellett, hogy a percre pontos online adatok lehetővé teszik az üzemeltetőnek, hogy közel 100%-ra növelje a kihasználtságot, ezzel jelentős többletbevételhez jutva. 

FELÉPÍTÉS/ÜZEMELÉS 

Felépítését tekintve meglehetősen egyszerű. Az egyes parkolóhelyek középpontja felett található a mennyezetre vagy kábeltálcára szerelt ultrahangos érzékelő, amely folyamatosan „figyeli” az alatta mért távolságot a parkoló alsó burkolatáig. Amennyiben egy gépjármű áll az eszköz alá, értelemszerűen csökken ez a távolság, így az érzékelő elküld egy jelet a távkijelző egységnek, hogy a piros, tehát a foglalt jelzést jelenítse meg.

A távkijelzők fénye egyébként választható. Különböző színek használatával áttekinthetőbb képet biztosítunk az érkező sofőrök számára az egyedi férőhelyeket illetően mint például, fehér szín a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket jelentheti, míg a kék az elektromos autó töltési lehetőséggel ellátott helyeket A sima zöld szín jelenti az általános szabad helyet. Minden esetben ha foglalt az adott parkoló, pirosra vált a távkijelző színe.  1 zónában 127 db érzékelő lehet sorba kötve, amelyek vezérléséért, tápellátásáért és az adatok feldolgozásáért a zónakontroller felelős. A zónakontrollerek LAN hálózaton kapcsolódnak egymáshoz, kvázi hálózati elosztóként (switchként) funkcionálnak.

Ebből a felépítéséből adódik, hogy igen nagy számú parkolóhely kezelését teszi lehetővé a rendszer. Az eszközök IP66-os védettségűek, tehát teljes mértékben védettek por, erős vízsugár, vagy vízbe merítés ellen is. Azon túlmenően, hogy az egyes férőhelyek foglaltságát kijelezzük, lehetőség van a beláthatatlan sorok elejére vagy a parkoló bejáratához nagy fényerejű LED táblák elhelyezésére. Ezek, a hozzájuk rendelt érzékelők állapotáról adnak visszajelzést, hogy az adott útirányban vagy az egész parkolóban összesen hány szabad férőhely lelhető fel. 

A rendszer lelke a menedzsmentszoftver. A LAN hálózatba kötött zónakontrollerek és LED táblák a szervernek küldik tovább az információkat és a szoftver alkalmas arra, hogy valós időben jelenítse meg egy térképes felületen az egyes férőhelyeket és azok állapotát. Lehetőség van különböző riportok lekérdezésére, amelyek rendkívül jól használhatók a marketing és értékesítési tevékenység bővítésére.

Ezek a riportok tartalmazhatnak adatokat a parkoló teljes kihasználtságáról, energiahatékonyságról, férőhely- optimalizálásról, de lekérdezhetjük, hogy melyik napszakban bonyolítjuk le a legnagyobb forgalmat stb. A szoftveren keresztüli vezérléssel egy, de akár több érzékelő egyidejű lefoglalására is lehetőség van, amellyel pl.: a közeledő VIP vendégeknek lehet kedveskedni. 

A világon többfelé is használják már a rendszert Észak-Európától Afrikáig, az Egyesült Államoktól a Közel-Keletig. A Magyarországon működő legnagyobb rendszer egy 1400 férőhelyes 3 szintes mélygarázs, ahol 1400 érzékelő és ugyanennyi távkijelző került felszerelésre további 65 db LED tábla mellett, elősegítve ezzel a kényelmes és gördülékeny parkolási élményt. 

Részletes információkérés és igényfelmérés:

SBT Protect Cím: 1047. Budapest, Váci út 19.

Tel.: +3630/2331030 

E-mail: andras.kreutzer@sbtprotect.hu

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet