Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

LDSZ CIKK

Milesight – év végi nagyágyúka 4K és a pörgős „apróság”

A Milesight állta a szavát, és a két hónapja beharangozott újdonságok már meg is jelentek. A 180°-os panoráma-csőkamera 4K felbontásra történő „upgrade”-je, a speed dome család bővülése 36x és 42x ZOOMfunkciós tagokkal, valamint az új mini PTZ dome család megjelenése tart számot a figyelemre.

Miért jó egy 180°/95°-os csőkamera?

A piac évtizedek óta a „mindent látni szeretnék” lázban ég. Természetesen, a „mindent” lehetőleg minél kevesebb kamerával szeretné
megfigyelni. Erre nyújt megoldást a Milesight minicsőpanoráma-kamerája. Az 5 MP-es verzió még alig élvezhette ki piaci sikereit, máris megjelent a 4K verzió.


4K verzió
A 4K előnyeit nem adják ingyen. Nem az áráról beszélek, hiszen 60%-kal nagyobb felbontásért mindössze 20%-kal kell többet fizetni. A 4K minőséget a frissítési sebességben (15 kép/s), valamint fényérzékenységben fizetjük meg. Ez utóbbi még így is figyelemre méltó (0,01 Lux), de elmarad az 5 MP-es kistestvér 0,005 Lux-os értékétől.
Minden egyéb képességeiket tekintve az 5 MP-s és a 4K panorámakamera megegyezik. A „kiegyengetés” (dewarp) funkciónak hála szinte észrevehetetlen, hogy egy „halszemkép” áll a monitoron megcsodált kép „mögött”. A beépített SD foglalatnak köszönhetően akár „standalone” CCTV rendszer is kialakítható. Természetesen az NVR-mentes rendszert csak akkor javaslom, ha nem oldható meg más módon a kép rögzítése. Lehetőség van time-lapse rögzítésre is, például egy építkezés megörökítésére. A 4K-s családtag is megkapta a 120 dB-es WDR funkciót.
Az IP67-es kültéri védettséget a beépített mikrofon sem gyengíti, köszönhetően a gyártó által alkalmazott PTFE Membránnak. A SIP/VoIP támogatásnak köszönhetően a kamera képanyaga behívható arra alkalmas mobil- és videotelefonokon.
A készülékbe be van építve a Milesight videotartalom-elemző szoftvercsomag.


Akár 42x messzebbre
A Milesight speed dome családja is szintet lépett.
A 2 MP-es „szekció” egy 36 x-os optikai ZOOM és a cég 140 dB WDR funkciójával, és 300 m hatótávolságú IR sugárzóval rendelkező, 60(!) kép/s frissítési sebességre képes, 0,001 Lux fényérzékenységű taggal bővült. Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a méret a lényeg és inkább a 42x-es ZOOM-funkcióval rendelkező 5 MP-es, vagy a 4K-s verziót (36x ZOOM) választaná, annak meg kell békülnie a 30 kép/s frissítési sebességgel.
Az új kamerák és régebbi társaik az alábbi jellemzőkkel írhatók le röviden:
 - beépített Video
Elemző Funkciók
 -  PoE tápellátás
 -  4 mozgásminta rögzíthetősége
 -  6 KV-os túlfeszültségvédelem
Mi az?18,3 cm átmér őjű, 17,5 cm ma gas és PTZ
Röviden összefoglalva: egy erőteljes speed dome. Az új mini PTZ dome család arasznál is kisebb méretű, így rendkívül egyszerű
kvázi rejtetten telepíteni. 2 MP/5 MP és ezeken belül 12x/23x optikai ZOOM-funkcióval rendelkezik.
A 2 MP-es mini dome PTZ-k 60 kép/s frissítési sebességre képesek, 0,002 Lux fényérzékenységűek és a Milesight 140 dB WDR
funkcóját kapták. Az 5 MP-esek esetében meg kell elégednünk a 30 kép/s frissítési sebességgel, a 0,005 Lux fényérzékenységgel és 120 dB WDRrel.
A végállás nélküli vízszintes mozgástartomány mellett –5°~185°-os függőleges mozgathatósággal rendelkezik. Azaz függőleges irányban tovább fordítható az alsó pozícióból, nem kell a kamerát vízszintesen forgatni, illetve a horizont felett is „lát” (5°-kal).
A mini dome PTZ-k közös jellemzői a szokásos preset és túraútvonalakon túl:
 -  beépített Video Elemző Funkciók
 -  PoE tápellátás
 -  4 mozgásminta rögzíthetősége
 -  Riasztási és Audio ki-/bemenet I/O


…és a mara dék
A meglévő kamerák tekintetében is történt némi ráncfelvarrás, kiemelten az IR sugárzók hatótávolsága nőtt meg. A varifokális Pro Dome esetében 90 m-re, a 12x ZOOM-optikás Pro Csőkameránál 80-ról 120 m-re; a PTZ Csőkamerák esetében 140 m-re, míg a PTZ Dome-oknál 120 m-re nőtt az IR megvilágítási határ.
Csak halkan jegyezném meg, a fenyegetés látszatát messzire kerülve: még nincs vége az évnek.
Vajon, mit tartogat még a Milesight „alkotó műhelye”?!

Szabó László
Ldsz Kft.

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet