Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Eaton cikk

Előremutató jellemzők a középületek számára
 
Becslések szerint a kereskedelmi épületekben bekövetkezett tűzesetek 25%-a villamos tűz, melyek közül sokat meg lehetett volna
előzni vagy meg lehetett volna előzni a terjedésüket, gátolni szigorúbb tűzbiztonsági előírásokkal és új technológiák alkalmazásával.
Vannak olyan típusú tüzek, amelyek viszonylag korán észlelhetők, azonban egy-egy ívhibából hosszabb idő alatt, észrevétlenül
alakulhat ki tűz. Az ívhibák nagy ellenállású hibák, amelyek a berendezés élettartama alatt bármikor bekövetkezhetnek. Akár általános meghibásodás, akár a hordozható fogyasztók és kábelek elszakadásából vagy különböző mechanikai sérülések miatt
létrejöhetnek. Például amikor egy vezetéket véletlenül megfúrnak, vagy ha egy rágcsáló okoz sérülést a szigetelésen.
 
 
-  Szerencsére ma már létezik fejlett technológia az ívhibák észlelésére és kioltására még mielőtt tűz keletkezhetne. Az egyetlen olyan technológiát, amely képes az ilyen típusú hibák észlelésére és izolálására, az ívhibaészlelő eszközök jelentik (AFDD).
Ezek az eszközök úgy működnek, hogy digitálisan figyelik az áramkört, melyen ívhibára utaló speciális frekvenciák jelenhetnek meg. Ezek az ívhibaészlelést, kismegszakítót és földzárlati hibaáram-védelmet magukban foglaló kombinált eszközök teljes körű védelmet nyújtanak villamos gyújtású tüzek ellen.
 

Az ívhibaészlelési technológiát már számos országban, például az Egyesült Államokban széles körben alkalmazzák. Becslések szerint ezzel a technológiával meg lehetett volna akadályozni az esetek felét. Nagy-Britanniában azonban még nem teljesen elfogadott ez a technológia. Múlt év óta ajánlott ugyan, de a használatára vonatkozólag egyelőre nincsenek kötelező követelmények. Sok még a teendő annak érdekében, hogy ezeket az eszközöket a magas kockázatú kereskedelmi és lakóépületekben alkalmazzák.
A Grenfell Towerben kiütött tűz utáni Hackitt-jelentés hangsúlyozza, hogy a prioritásokat felül kell vizsgálni, ez talán egy lépést jelent a jó irányba. Most a kormányzaton és az iparon a sor, hogy egy az eddiginél átfogóbb megközelítést alkalmazzon a tűzbiztonság kérdésében, figyelembe véve, hogy mit lehet tenni egy-egy eset négy különböző szakaszában:
megelőzés, felderítés, riasztás és evakuálás. Remélhetőleg hamarosan általánosan gyakorlattá válik az AFDD technológia használata az új építési projektekben, ami a biztonság rég várt fokozását jelentené Nagy- Britannia épületeiben.

Marc Gaunt, 
Manager, Eaton 
© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet