Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Tűzvédelem / DSC

Intelligens, címezhető Cofem tűzjelző rendszerek
a DSC Hungáriától

 

A spanyol gyártó pályafutása 1973-ban kezdődött, amikor tűzoltó felszerelésekkel jelent meg a piacon. 1982-ben alakult meg a gyártón belül az elektronikus érzékelők fejlesztéséért felelős részleg, mely azóta is a piaci igényekhez folyamatosan alkalmazkodva fejleszti az érzékelőket és központokat. Manapság elismert helyen áll a vezető tűzjelzőgyártók körében egyszerre kínálva érzékelő-, jelző-, oltásvezérlő és tűzoltó berendezéseket, eszközöket. 

A Cofem tagja számos tűzjelzéssel foglalkozó szervezetnek úgy, mint a Techni­fuego-Aespi, amely egy tűzvédelmi gyártókat tömörítő szervezet, vagy a spanyol szabványügyi és tanúsíttató szervezet („a spanyol ÉMI”), az AENOR szabványügyi bizottsága (CTN23). Mindezek mellett a Cofem képviseli az AENOR-t a CEN/TC72 bizottságban, ami az európai építési termékek szabványosításáért felelős testület. Mindezt a tapasztalat és know-how teszi lehetővé, hogy a gyár a termékeit négy kontinensen is értékesíteni tudja.
 

A spanyol gyártó pályafutása 1973-ban kezdődött, amikor tűzoltó felszerelésekkel jelent meg a piacon. 1982-ben alakult meg a gyártón belül az elektronikus érzékelők fejlesztéséért felelős részleg, mely azóta is a piaci igényekhez folyamatosan alkalmazkodva fejleszti az érzékelőket és központokat. Manapság elismert helyen áll a vezető tűzjelzőgyártók körében egyszerre kínálva érzékelő-, jelző-, oltásvezérlő és tűzoltó berendezéseket, eszközöket.
 

  

  

 

■ A folyamatos magas minőség biztosítása érdekében a Cofem törekszik rá, hogy minél több gyártási folyamatot saját maga végezzen el. Ennek megfelelően a Cofemnél történik a készülékek tervezése a hozzájuk kapcsolódó kutatás-fejlesztéssel együtt. A fémdobozok kialakítása, az elektronikai gyártás és minőségellenőrzés szintén cégen belül zajlanak. A gyártás során minden termék kétszer esik át minőségügyi ellenőrzésen, valamint az érzékelőket a gyártás végeztével kalibrálják, és tartós tesztnek vetik alá.

■ A címezhető termékpaletta bemutatását talán érdemesebb egy picit messzebbről kezdeni, hogy értsük a Cofem rendszer filozófiáját. Ez szükséges a központok kapacitásának megértéséhez.
 


 

■ Amikor egy rendszert tervezünk tudnunk kell, hogy a Cofem ún. „Cofem elem ekvivalensben” adja meg az egyes központjainak kapacitását, vagyis, hogy hány elemet kezel az adott központ hurkonként. Itt egy jól kezelhető táblázatot kell használnunk, ugyanis pl. egy kimeneti modul ugyan csak egy programszámmal rendelkezik, de 3 vagy 5 ekvivalens Cofem elemnek számít. Tehát ha a központunk 99 elemet támogat hurkonként, akkor 1 db ilyen modul használata mellett már csak 96 vagy 94 egyéb elemet használhatunk. Ez így elsőre furcsán hangzik, de a gyakorlatban könnyen megszokható és tervezhető, ráadásul létezik egy gyári kalkulátor excel formátumban, amivel villámgyorsan ellenőrizhetjük, hogy az adott központunk a szükséges elemek használata mellett használható-e a tervezett hurokszámmal, vagy egy több hurokkal rendelkező megoldásra lesz szükség. A táblázatok megtalálhatóak a www.dsc.hu-n!
 


Cofem Installers
Az applikáció Androidos okostelefonokra érhető el. Célja a telepítő/programozó életének megkönnyítése azáltal, hogy segítségével az egyes érzékelők programszámait QR-kód alapján rögzíthetjük, így nem kell telepítés közben a kinyomtatott tervlapokra felvezetni, majd utána manuálisan a PC-s programozó- szoftverbe beírni. Használata közben emellett megadjuk, hogy az eszköz melyik központ hányas hurkán található, és annak melyik pontja, illetve a helyiség nevét is beírhatjuk, ha akarjuk. Az információkat pedig számtalan módon importálhatjuk a PC-s programozó szoftverbe.

 
■ A Cofem háromféle címezhető tűzjelző központcsaládot tart a kínálatában, ezek a CompactLyon, a Zafir és a Lyon központok. Az első kettő rendelhető 1, illetve 2 hurokkal, míg a Lyon egy moduláris felépítésű központ, mely 1-20 hurkos kiépítésben rendelhető. A központok menürendszere, kezelésük és működési algoritmusaik megegyeznek, így nem kell többféle központot megtanulnia sem a telepítőknek, sem a felhasználóknak. A rendszerben az érzékelők adatgyűjtő egységekként működnek, az adatok kiértékelése, a driftkompenzáció, érzékenység stb. a központban futó algoritmusok segítségével megvalósított. Központonként 8 db ZYR típusú másodkezelő (repeater) használható, melyek RS-485 hálózaton keresztül kapcsolódnak a központhoz. Egy másik, szeparált RS-485 vonal szolgál a központokból kialakítható hálózat megvalósítására, melyre 8 db központot fűzhetünk bármely típusból vegyesen. A teljes hálózatot

PC-s grafikus felügyeleti szoftverrel felügyelhetjük (Easy­ONLINE), ami USB-n, vagy RS-485-ön keresztül kapcsolódhat valamelyik központhoz. A rendszer programozása történhet PC, PS/2-es billentyűzet vagy a kezelő segítségével.

■ Minden hurokra illeszkedő címzett eszköz egy egyedi ötjegyű azonosítóval rendelkezik. A központ ez alapján azonosítja az eszközt, legyen az érzékelő, kézi jelzésadó vagy kimeneti/bemeneti modul. A Cofem a hurokra csatlakozó eszközöket pontoknak hívja. Tehát a programozás során az egyes érzékelők/egyéb eszközök ötjegyű programszámait társítjuk pontokhoz, pl. a 24536 prg. számú kézi jelzésadót beállítjuk az 1-es hurok 001-es pontjaként. Kimeneti modulok esetén ezen felül ún. reléket is létre kell hogy hozzunk a programban, amikhez vezérlési listákat, késleltetéseket állíthatunk be.


A Cofem számos telepítő-, karbantartó- és felhasználóbarát funkcióval és innovációval állt elő:

  • az érzékelők koszolódásának mértéke lekérdezhető %-os értékben,
  • az aktuális kamraállapot, illetve hőmérséklet szintén lekérdezhető,
  • a telepítés során használható a Cofem Installers Android app, ami a programszámok QR-kódos leolvasásával minimalizálja a hibákat, miközben már telepítés közben programozhatjuk a rendszert, a tervnek és a helyiségneveknek megfelelően.
  • Az EasyONLINE grafikus felügyeleti szoftverhez elérhető a Cofem Guard Android app, mely élő internetkapcsolat mellett a mobilunkra képes a rendszer(eink) eseményeit továbbítani.
  • A központok kezelése egyszerű és intuitív.

 


Cofem Guard
Az applikáció szintén Androidra készült. Segítségével a telefonunkra az összes felügyelt rendszer eseményeit megkapjuk (rendszeresemények, hibák, riasztások). Az alkalmazás a háttérben fut, riasztás esetén előtérbe helyezi magát. Az események mindaddig az alkalmazásban maradnak, amíg valaki helyileg nem törli őket a tűzjelző központon. Használatához egy PC-n futó EasyONLINE szükséges internet kapcsolattal, valamint a mobilon is folyamatos internet elérésnek kell lennie.

 

■ A teljes, akár hálózatos címzett rendszer grafikus felügyeletét ellátja az EasyCoNET programozói szoftver kóddal aktiválható kiegészítése, az EasyONLINE. Ez a térképes megjelenítésen túl a rendszer összes eseményét jelzi. Letölthető az eseménymemória, engedélyezhetőek/tilthatóak a pontok, elindíthatóak/leállíthatóak vezérlések a relék be/kikapcsolásával, illetve akár az érzékelők érzékenysége is beállítható. Szintén ehhez a programhoz kapcsolódik a Cofem legújabb fejlesztése, a Guard app (lásd keretes írásunkat).

Az eddigieken felül a Cofem számos kiegészítőt kínál mind a címezhető-, mind a hagyományos rendszereihez. A teljesség igénye nélkül:

  • hagyományos és címezhető hang-, és hang-, fényjelzők akár EN54-23 megfelelőséggel,
  • hagyományos fényjelzők EN54-23 megfelelőséggel,
  • másodkijelző (PIAL),
  • tápegységek,
  • akkumulátordoboz.

Ezek közül említést érdemelnek a tápegységek, melyek teljesen megújulnak az év folyamán és EN54-4 megfelelőséggel, hibarelével érkeznek, így bármilyen rendszerbe integrálhatóak lesznek.
 


 

A címezhető rendszerek mellett érdemes megemlíteni, hogy a hagyományos központok és érzékelők terén is komplett termékskálával rendelkezik a gyártó, valamint költséghatékony megoldást nyújt mélygarázsok szén-monoxid védelmére is.

A DSC Hungária nagy örömére szolgál, hogy egy ilyen innovatív, mégis költséghatékony gyártó termékeivel tudja kiszolgálni kedves partnereit.

Szita Attila,
rendszermérnök, tervező – tűzjelző rendszerek

DSC Hungária Kft.
06 30 733 2237
szita@dsc.hu

 

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet