Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Szaktanulmány

Meghúzom a vonalat!

A hálózati videó a rugalmas és „sokszínű” kerítésvédelemért

 

A hálózati videomegfigyelés a kültéri védelem többféle módjára ad lehetőséget, amely segítségével láthatjuk, mi zajlik a területen belül és miért, ezáltal találékonyan és költséghatékonyan védhetjük tulajdonunkat.

 

Ha nem tudjuk, hogy mi történik az ingatlanunkon amíg távol vagyunk, az aggodalmunk akár jogos is lehet. A távfelügyeletekre kapcsolt riasztórendszerek útján érzékeljük az illetéktelen behatolást, a tényleges történéseket ugyanakkor nem tudjuk lekövetni. A hálózati videomegfigyelés a kültéri védelem többféle módjára ad lehetőséget, amely segítségével láthatjuk, mi zajlik a területen belül és miért, ezáltal találékonyan és költséghatékonyan védhetjük tulajdonunkat.
 


A hagyományos módszerek hátrányai

A háztartások és üzlettulajdonosok különböző kerítésvédelemre áldoznak pénzt, az illetéktelen behatolások, lopások és vandalizmus ellen. Tradicionálisan ezek radar és lézertechnológiák, talajszenzorok, mozgásérzékelők vagy mozgásra érzékeny kerítések.

Ezek mind jól teljesítenek és alkalmasak az illetéktelen behatolások érzékelésre. Ugyanakkor minden ilyen rendszernek van egy alapvető és jelentős korlátja: nehezen tudnak különbséget tenni valódi és hamis riasztás között. A riasztások többsége esetén valakinek – háztulajdonos, üzlettulajdonos vagy biztonsági őrszolgálatnak – el kell döntenie, hogy rendőrt hív vagy sem. A vizsgálat lezárultáig nem lehet bizonyos abban, hogy történt-e a területre tényleges behatolás és hogy ezt a behatolást kezelni kell vagy csak valami ártalmatlan dolog okozta (pl.: egy állat).

Ezek a procedúrák időigényesek és – különösen gyakori hamis riasztás esetén – hanyagabb vizsgálathoz, rosszabb esetben teljesen kihagyott ellenőrzéshez vezetnek.


A hálózati videó a tisztább képekért és a jó döntés megalapozásáért

Hálózati videokamerák alkalmazásával ezek a helyzetek inkább válnak kezelhetővé és lehetőség nyílik egy intelligens és megbízható megfigyelőrendszer kiépítésére. Vezető kameragyártók számos termékének használatával az IP-alapú rendszerek változatosak, kiváló teljesítményűek lesznek, különösen rossz fényviszonyok, vagy időjárási helyzetekben.
 


 

A tiszta és éles képek megkönnyítik az érzékelést és tárgyak, emberek, események azonosítását, ezen felül egyszerűsítik a valódi riasztás megkülönböztetését a hamistól. Az automatizált megoldásokkal és a videoelemző szoftverekkel tovább csökkenthetjük a biztonsági személyzet számát, vagy annak szükségességét is.

A kerítésvédelem fő célja a veszély, vagy a behatolás minél korábbi észlelése. Ugyanakkor az olyan helyszínek, ahol értékes dolgokat, eszközöket tárolunk pl.: vasúti vagy buszdepókban, autóparkolókban vagy kikötőkben jelentős kihívás elé állítják a biztonsági vezetőket. Ezen területek puszta mérete is gondot okozhat. Ráadásul a fényviszonyok is problémát jelenthetnek különösen éjszaka, ha csak kicsi vagy egyáltalán nincs megvilágítás.


Hőkamerák alkalmazása

A modern hőkamerák nagyon érzékenyek és pontosak. Páratlanok, ha észlelésről beszélünk, ezáltal ideálisak a védvonal legelején. Egy gyanús esemény észlelésekor a hőkamerát beállíthatjuk úgy, hogy az automatikusan utasítson egy PTZ kamerát a megfelelő irányba. Párhuzamosan együtt­mű­köd­ve a két kameratípus egy legyőzhetetlen kombinációt alkot.
 


Egy éjjel/nappali kamerával ellentétben, ami az infravöröshöz közeli fényspektrumot használ, a hőkamerák nem igényelnek fényt a működésükhöz. Ehelyett ezek a kamerák képesek egy embert vagy egy tárgyat észlelni az általuk kibocsátott hősugárzás alapján. Ezzel a képességgel a kamerák kiválóan működnek teljes sötétségben, ködben, hóban vagy más zord időjárási körülmény közepette is. Kevésbé nyilvánvaló hasznosságuk nappal, mindazonáltal a hőkamerák nagyon hatékonyak, ha arról van szó, hogy érzékeljenek embereket vagy tárgyakat komplex háttérrel vagy árnyékba bújva. Egy másik előny, hogy erős szembefény vagy lézerpointer sem tudja akadályozni működésüket. Hőka­merák használatával az operátor gyanús cselekedeteket észlelhet a nap 24 órájában. Ugyanakkor észlelés után ellenőrzésre van szükség mielőtt bármilyen döntés, vagy akció születik.

    

PTZ kamerák

A PTZ kamerák nagyon adaptívak és lehetővé teszik, hogy az operátor hamar úrrá legyen a helyzeten. Egy riasztás után a PTZ kamerát irányba fordíthatja távolról, rátekinthet és rázoomolhat a kérdéses területre és részlet-gazdag képeket szerezhet. Ezek a hálózati kamerák éles képeket továbbítanak nagy felbontással, ami alkalmas arcazonosításra, vagy rendszámtábla-leolvasásra távol­ról is.

Sok eset van, amikor a megfigyelésből származó színes videoképek lényegesek a sikeres azonosításhoz. A különleges, kevés fényt használó technológia, ami csökkenti a zajt és megtartja a színt még nagyon sötét környezetben is egy nagyon hasznos dolog, ami nagyban növeli a felhasználó esélyét, hogy felismerjen és azonosítson embereket, járműveket és incidenseket.

A vizuális közeli felvételek segítik az operátort, hogy első kézből tovább analizálja a helyzetet. Vajon a riasztást okozó személy egy hívatlan betolakodó, rossz szándékkal, vagy csak egy látogató, aki eltévedt, esetleg szimplán valaki, aki a belépésre jogosult személyzet tagja?

A detektált személy követhető egy távolról irányított PTZ dóm kamerával vagy egy jól elhelyezett fix kamerával, amíg egy alkalmazott vagy egy biztonsági őr oda nem ér.

A behatoló mozgásáról, cselekedeteiről elmentett videó később bizonyítékként szolgálhat a bíróságon.


Skálázható, rugalmas és költséghatékony

Ezek a fogalmak a nagyobb megfigyelő rendszerekre érvényesek, melyek nagyobb területeket fednek le, nagy létszámú biztonsági személyzettel és jól felszerelt központtal. De sem a technológia, sem az ár nem teszi elérhetetlenné a hálózati kamerákat a kisebb üzletek, vagy magánszemélyek számára. Éppen ellenkezőleg, elemzőszoftverekkel és más okos alkalmazásokkal a videomegfigyelő rendszerek többé-kevésbé automatizáltak és nagyon költséghatékonyak.
 


 

A hálózati videó lehetővé teszi a disztributált intelligenciát, pl.: a rendszer végén lévő egységek képesek videó feldolgozására és releváns információk kivonására. Ehhez kevesebb sávszélességre van szükség, ami csökkenti a tárolási igényeket, mivel elég csak a releváns videoanyagot letölteni egy szerverre. Még egy kicsi, alap- rendszer is kiváló minőségű képeket tud továbbítani, ami szükséges az olyan fejlett funkciók számára, mint video-mozgásérzékelés, virtuális kerítés vagy vonalátlépés detektálása. Ami a kültéri védelemben igen fontos, a hálózati kamerát lehet úgy is konfigurálni, hogy fenntartson egy védelmi vonalat a kerítés külső részén, ezáltal meggyorsítva a riasztás lehetőségét.


Riasztás meghatározott kritériumok alapján

A nagyobb rendszerek még ennél fejlettebb konfigurációkat és funkcionalitásokat is engedélyeznek. Például tárgyak szűrése, ami csökkenti a hibás riasztások számát azáltal, hogy csak olyan esetekben jelez, amikor az adott tárgy megfelel az előre meghatározott kritériumoknak, mint méret vagy sebesség, stb. Hasonlóan a feltételhez kötött riasztás során is számos előre definiált szabálynak kell teljesülnie, mielőtt élesedik a riasztás. Egy másik hasznos alkalmazás, a hibás riasztások minimalizálására a területek eltakarása, vagyis melyek azok a területek a kamera látószögében, ahol az események nem váltanak ki riasztást.

Amikor beindul a riasztás, egy valós idejű értesítést küld a rendszer e-mailen keresztül. Egy olyan alkalmazással, amivel távolról is ránézhetünk az adott helyszínre, az üzenet fogadója élő videofolyamokat nézhet a kamerából vagy egy esemény által beindított rögzített felvételt tekinthet meg. A vizuális információ alapján már könnyű cselekedni, és megfelelő döntést hozni.

Az IP-alapú rendszerek rugal­ma­sak és skálázhatók, sőt integrálhatók más biztonságtechnikai rendszerekkel, mint beléptetőrendszerek és mozgásér­zékelő szenzorok, stb. A nyílt ipa­ri szabványokon alapuló rendszerek megkönnyítik harmadik gyártó termékeinek és alkalmazásainak használatát.

 

Forrás: Axis Communications AB.

Fordította, szerkesztette: Aspectis Kft.

 

 


 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet