Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Beléptetés / Seawing

Központosított vezérlés rádiós hálózaton

 

Egy korszerű, biztonságos beléptető rendszerrel szemben elvárás a szoros együttműködés nem csak a beléptető rendszer többi részegységével (például: globális anti-pass-back), de a környezetében található egyéb rendszerekkel is.

Vonatkozik ez a hagyományos értelemben vett biztonságtechnikai rendszerekre (tűzjelző, behatolásjelző, videomegfigyelő), de érinti a teljesen más célra szánt vállalati feladatokat ellátó rendszereket is (pl. számítógép-munkaállomás védelme, HR, ESD-rendszerek).

A nagy fokú skálázhatósághoz elengedhetetlen a moduláris szerkezet, ahol a logikai döntéseket egy központi vezérlő végzi, és a hozzá tartozó modulok lényegében önmagukban döntésképtelen hardveregységek. A nagy adatmeny-
nyiség és a stabil működés miatt a kiemelt biztonságú beléptetőrendszerek nagy része már ezt a szerkezeti felépítést alkalmazza.

A működés megbízhatóságával szemben fokozott elvárást támasztó környezetben sokszor felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha kiesik a központi vezérlő? Hogy lehet – akár csökkentett funkcionalitással – használni a rendszert ilyenkor? A vezérlők meghibásodásának valószínűsége elenyésző ahhoz képest, hogy a kommunikációs buszon valamilyen oknál fogva zavar, vagy hiba (pl. zárlat) keletkezik. Így fontos feladat ezen a zavartényezők kiiktatása, a dominóeffektus megakadályozása. A buszos rendszerben erre megoldás lehet a vonali izolátor (szakaszoló), így egy esetleges meghibásodás csak az adott szakaszt, átjárót iktatja ki a rendszerből. Hasonlóan jó megoldás lehet az egyes terminálok rádiós hálózaton keresztüli leválasztása. Így egy hiba nem kelt zavart a teljes rendszerben.


Aperio termékcsalád

A Seawing Kft. erre a célra választotta az Aperio termékcsaládot, amely képes a rádiós kommunikációra úgy, hogy rendelkezik a beléptetőrendszerek teljes funkcionalitásával. Az azonosítás (kártyaolvasás) folyamata normál esetben a hagyományos online rendszerek elvén működik. Eltérés viszont a moduláris megoldásokkal szemben az autonóm üzemmód lehetősége. A zár rendelkezik belső memóriával, és képes eltárolni az érvényes azonosítók adatait önmagában, így a vezérlő- vagy a hálózatkiesés esetén – a tárolt adatok alapján – tovább biztosítja a beléptetést.
 

   


A rádiós zár elemmel működik, így csökkentve az installációs költségeket, és az energiaellátó hálózat zavaraival szembeni védelmi szükségletet. A zár egyáltalán nem igényel kábelezést, csupán az ajtóba történő beépítés a fizikai feladat. Az Aperio zárak számos információt szolgáltatnak az ajtó állapotáról úgy, hogy minden érzékelő a záron belül található. Képes jelezni a nyitott-zárt állapotot (mechanikus nyitásérzékelővel), a kilincs, a cilinderzár helyzetét. Az érzékelők állapotának összevetéséből következtetni lehet a tényleges fizikai állapotra (pl. félrezárás, retesz- vagy, nyitásérzékelő-manipulálás).

A rádiós kommunikátorok már lehetővé teszik az online működést minimális energia felhasználásával, ezért garantálható a hosszú elemélettartam. A rádiós kommunikáció másik, rendszer felőli oldalán egy akár 16 zár vezérlésére képes HUB található. A HUB több interfésszel rendelkezik. Előnye a szabványos IP-támogatás, és így szabványos IT-eszközökkel összeköthető, bármikor pótolható, a telepítése nem igényel speciális biztonságtechnikai ismereteket.
 


A teljes átviteli úton a zár és a felügyeleti szoftver között továbbított adatok AES titkosítással kódoltak, és így védettek az illetéktelen hozzáféréstől, lefigyeléstől, manipulációtól.

Szintén fontos tényező, hogy az Aperio zárak használata kényelmes a felhasználó szempontjából is. Telepítésük alig zavarja az üzleti tevékenységet, így üzemidőben is felszerelhetők. Vannak olyan változatok, amelyek teljesen fúrásmentesen telepíthetők egy irodában, szinte bármely rendszerhez illeszthető kiegészítésként. Design szempontjából jobban képesek harmonizálni az irodai környezettel, mint a falra szerelhető olvasós megoldások. További információk: a Seawing Kft. szakembereinél.


Szautner Attila fejlesztési igazgató
Seawing Kft.

www.seawing.hu

 

 

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet